skip to Main Content

Telia presenterar siffror för 2008 där man under året fått 500 000 nya mobilkunder med mobilt bredband som den drivande tillväxtfaktorn. 3G modem och Iphone är de två hårdvarulösningar som står för den ökande tillväxten.

Telenor presenterade i dagarna presenterade tjänsten Mobilt Bredband Duo som är en ny tjänst för mobilt bredband. Med två SIM-kort kan man använda mobilt bredband på två olika platser samtidigt inom ramen för ett abonnemang. Kostnaden är 199 kr per månad maj ut, därefter är kostnaden 299 kr per månad.

GSM, 3G, GPRS, EDGE

GSM Association har beräknat att det nu finns fyra miljarder mobilanslutningar i världen. Ja du läste rätt, fyra miljarder. Enligt beräkningarna kommer sexmiljardersgränsen att passeras 2013.
För den största ökningen de senaste åren står mobilt bredband och maskin till maskinkommunikation (m2m/w2m). Någon dramatisk ökning av människor som mobilanvändare i västvärlden talar man inte om idag, tillväxttakten för dessa typer av abonnemang finns främst i utvecklingsländer.

Ett steg närmre 3G på 900 MHz

Post- och telestyrelsen gillade de stora operatörernas 900 MHz lösning för 3G som vi har skrivit om i ett tidigare inlägg. Tillsammans kan Swefour, Tele 2, Telenor, Teliasonera och Tre få tillstånd att bruka 900 MHz frekvenserna för 3G kommunikation enligt PTS beslutsförslag.

PTS medger att Tele2 och Telenor delvis överlåter sina tillstånd till Tre som därmed blir den femte operatören på 900 MHz. Att konstellationen lovar en hög spektrumeffektivitet och en stärkt konkurrens är något PTS gillar och vill senast den 4 mars ha in synpunkter på beslutsutkastet.

Mobil ger full fart på mässa

Just nu går mobilmässornas mobilmässa Mobile World av stapeln i Barcelona. Naturligtvis samlas här det senaste inom teknikväg som mobiltelefoner med inbyggd projektor för presentationer, SIM kort med inbyggd rörelsesensor och telefoner med inbyggda solceller. Mycket är naturligtvis prototyper eller förserier som snart är kommersiellt tillgängliga på marknaden.

Två andra heta ämnen är trådlös USB och även ett 4G LTE nät från Motorola som klarar att överföra videoströmmar med HD TV kvalitet i ett lokalt nät man byggt upp på området. En tänkvärd kommentar fångade vi upp i mediabruset om 4G. Det intressanta med tekniken, oavsett om den bygger på Wimax eller LTE, är att behovet av tekniken har föregått teknikens införande. Med andra ord räknar operatörer och tillverkare på en rekordsnabb acceptans när väl tekniken börjar bli allmänt utbredd eftersom man menar att efterfrågan av dessa höghastighetstjänster redan finns.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök