skip to Main Content

Mobilt bredband för maskiner

Mobilt Bredband har ju verkligen slagit igenom stort i Sverige och i Europa. Mobilnäten är väl utbyggda, kapaciteten god och täckningen, ja den blir bättre och bättre hela tiden. Men kan man använda mobilt bredband för M2M och hur går man tillväga? Behöver man en speciell M2M-router eller hur fungerar det?

Mobilt bredband – hur fungerar det?

Mobilt Bredband är en term som troligen började användas när 3G började slå igenom i Sverige som ett marknadsföringsnamn för att differentiera tal och mobilsurf och kommunikation via fristående modem och routrar för mobilt bredband. Mobilt bredband är helt enkelt bredband som kopplar upp sig via mobilnäten för att kommunicera mot internet, inte nödvändigtvis i en mobil applikation, det kan alltså lika väl vara en fast installation. Mobilt bredband har hängt med in i 4G- och 5G-eran.

Bra hastighet när täckning finns

Mobilt bredband gör det möjligt att koppla upp maskiner och processer snart sagt överallt, bara det finns täckning. Täckning på platsen kan även påverka hastigheten i överföringen.

Ett av de första stegen är därför att kolla att täckningen är bra där du tänker dig installera router eller modem. Kontakta operatörerna, läs deras täckningskartor och om det går prata med någon som redan har mobilt bredband på platsen och fråga hur stabil uppkopplingen är. Ett annat tips är att innan du bestämmer dig kontrollera uppkopplingen på plats med hjälp av kontantkort från respektive operatör. Du kan även kontrollera överföringshastigheten antingen mot din operatör eller genom att testa i praktiken.

Avtal och abonnemang

Priserna varierar men är ganska jämna mellan de stora operatörerna som erbjuder M2M-abonnemang. Det finns både fasta och rörliga abonnemang, i det senare fallet gäller det att se upp priset för den rörliga datamängden. En del operatörer erbjuder även fasta publika IP-adresser vilket gör det lätt att nå din utrustning bakom routern på distans.

Vad gäller prestanda är de oerhört jämna och det är inte som skiljer, detsamma gäller priserna. Det som skiljer dem åt är primärt hastighet och utbyggnad från plats till plats. Så återigen, testa, testa, testa där du skall installera om maximala prestanda är viktigt för dig.

Fördelar med mobilt bredband framför fast bredband

Idag är hastigheten så pass hög att mobilt bredband är den primära uppkopplingsvägen för allt fler och fler maskiner och processer. Mobilt bredband ger snabbare installationstider, går att installera på en rad olika platser och erbjuder hög hastighet över i princip hela Sverige. Utvecklingen för 4G i Sverige har gått fort framåt och det är samma sak med 5G.

Modem eller router

För att kunna använda mobilt bredband behöver du modem eller router, vi rekommenderar bara proffsroutrar för detta ändamål om du är något så när mån om att kunna överföra data på ett tillförlitligt sätt.

Antenner för mobilt bredband

För att få bra hastighet rekommenderar vi att du använder en yttre antenn, gärna monterad på fasad eller antennmast. Många M2M-applikationer finns i källare, i industrier eller liknande miljöer, då bör antennen monteras på fasad. Om du har långt till basstationen, investera i en riktantenn och rikta in antennen mot basstationen, din operatör kan hjälpa dig med i vilken riktning du skall rikta antennen.

I 4G-näten och 5G-näten sänds data via flera dataströmmar för att öka hastigheten. Dessa routrar och modem har därför två eller flera antennportar där var och en av antennerna ansvarar för varsin dataström. Genom att separera dataströmmarna med olika sändningsriktning från basstationen blir det enklare för modem eller router att skilja de oberoende dataströmmarna över samma frekvens åt. Därför ger man dataströmmarna olika riktning eller polarisation, en signal sänds ”vriden” -45 grader från vertikalplanet och den andra ”vriden” +45 grader från vertikalplanet. Detta gör att man måste två eller flera separata externa antenner för 4G för att få bästa prestanda.

 

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök