skip to Main Content

Snart töms våra mantalsskrivningsadresser på invånare och vi konverterar till semesterfirare. Med våra mobila vanor i bagaget ger vi oss ut i det vidsträckta landet Sverige för att till lands och till havs åter ansluta till internet. Där någonstans  i en sommarstuga med regnet trummande mot taket eller i en båt skyddad av gästhamnens höga klippor ber vi en stilla bön att nätplanerarna har tagit just den aktuella platsen i beaktan när de byggt nätet. Frustrerade blir vi när vi inte kan få full turbo 3G mitt i sommarstugan i obygden eller i vår naturhamn på en ö i ytterskärgården, normalt befolkad av sjöfåglar. Och det är just i detta läge som det är försent att tänka till och planera. Att ångra vårt val av operatör är i det läget svårt. Vårt val som innan denna stund oftare präglats av månadskostnad och aktuella kampanjer snarare än vårt resmåls förutsättningar.

Planera din körning, planera din täckning

Vi rekommenderar att du, liksom vid bil och båtresor, planerar din körning. Var skall du vara, hur ser operatörernas täckning ut på de aktuella platserna? Och om du kommer till en plats där du inte har någon täckning, grips inte av IT-stress, utan följ dessa enkla råd.

1. Din operatör tycker att 10 cm kabel mellan dator och modem är optimalt. Införskaffa en längre USB kabel så kan du placera dongeln mer fritt för att få bästa möjliga täckning.

2. När du skall surfa på en plats så hjälper det att veta var närmaste basstation finns, kontrollera detta mot operatörens basstationskarta på respektive operatörs hemsida. Att täckning finns på platsen är en förutsättning för kommunikation.

3. Placera dig så att du kan rikta modemet mot basstationen, kontrollera innan avresa om modemets antenner fungerar optimalt med en viss modemplacering så att du vet hur du bäst riktar in modemet.

4. Allt material mellan ditt modem och basstationen och materialet dämpar olika mycket. En betongvägg eller ett plåttak kan vara en katastrof, en glasruta är avsevärt bättre. Om du har en fönsteröppning som vetter åt basstationens håll så placera modemet nära fönstret.

5. Gaffatejp är bra för att fästa modemet på utsidan av huset eller båten för temporära lösningar i solsken, kombinerat med en längre USB kabel kan du få avsevärt bättre resultat. Men om det regnar eller det finns en minsta antydning till förhöjd fuktighet i luften, då har modemet inget att göra utomhus.

6. Om du inte får täckning i naturhamnen och bara måste surfa, ta med datorn upp på ett berg och testa där.

7. De flesta modem saknar helt möjligheten att se signalstyrkan. Ett bra mått är bredbandskollen som snabbt kan avgöra vilken hastighet du har och som kan ge möjligheten att testa prestanda vid alternativa placeringar.

8. Se till att din operatör stödjer flera olika kommunikationssätt där du skall vara. Har operatören stöd för både 3G och GPRS är chansen större att din uppkoppling fungerar.

Lycka till med surfen!

Vi önskar dig lycka till med ditt surfande i sommarsverige. Vi på Induo arbetar primärt med krävande uppkopplingar av processer och maskiner via mobilnäten. Så varför skriver vi den här guiden som vänder sig mot privatpersoner? Vi är måna om att så många människor som möjligt skall kunna få en positiv upplevelse av friheten att surfa mobilt, mobilt bredband är en teknik som redan nu är större än fast bredband via DSL i Sverige. Så även om bara en enda person i hela vårt avlånga land får en positivare upplevelse av sitt trådlösa bredband tack vare vår guide så är det värt det för oss.

Induo Wireless -trådlöst med erfarenhet och omtanke. Ha en bra sommar och semester!

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök