skip to Main Content

Sändarkartan för mobilbasstationerSändarkartan var en tjänst från Post och Telestyrelsen som visade basstationer i mobilnäten. Med hjälp av denna tjänst kunde alla svenskar söka efter basstationer i hela Sverige. Ett par försök har gjorts för att skapa ersättare till sändarkartan med varierande resultat. Tjänsten som sändarkartan erbjöd var att det var lätt att hitta vilken riktning man skulle rikta antennen och var olika operatörer var bättre eller sämre. Här presenterar vi några intressanta alternativ och efterföljare.

Täckningskartor, stämmer de?

Vi tror att det är en fördel att reda ut fakta innan man installerar till exempel en router på en viss plats, eller tecknar ett avtal med en operatör. Förberedelser är a och o. Om du går igenom våra tre förslag har du mer fakta om vad som kan fungera på en viss plats.

Täckningskartan visa basstationerna

1. Kolla täckningen med OpenSignal

OpenSignals mission är att gemensamt skapa täckningskartor. Genom OpenSignals app, som laddats ner över 15 miljoner gånger, övervakas täckning och prestanda i anslutningen till mobilnätet. Mätdata skickas sedan till OpenSignal som sammanställer all data online på opensignal.com där kan du se de uppgifter som samlats in. OpenSignal själva hävdar att de är den främsta källan till insikt om mobilnätets täckning och prestanda över hela världen. Data används dessutom för att publicera rapporter om kvaliteten på mobilnäten i återkommande rapporter för att ge människor den information de behöver för att få bättre mobiluppkoppling för sig själva och även för till exempel maskiner och sensorer.

Vilka data samlas in? De data som samlas in av appen är grundläggande uppgifter som sändarmastens koordinater, nätverkstyp och signalstyrka. Om du vill bidra, så besök hemsidan och ladda hem appen. Målet är att täcka så stora delar av jordklotet som möjligt. Även om du inte laddar hem appen så är du välkommen att hämta informationen från hemsidan.

Vi tycker att den här onlinetjänsten är mycket användbar för vem som helst som söker uppgifter om närmaste basstation.

2. Kolla täckningen med täckningskollen

Täckningskollen är ett svenskt analysverktyg som påminner rätt mycket om OpenSignal. Mobiltelefoner används för att samla in täckningsdata denna data kan senare nyttjas för att jämföra vilken operatör som har bäst täckning i ett visst geografiskt område. Täckningskollen vinns dels i en fri version samt en PRO-version tänkt att

Täckningskollens styrka är att det går att jämföra olika operatörers täckning med uppmätta värden. På täckningskollens hemsida www.täckningskollen.se kan man se de mätresultat som är gjorda av andra, tyvärr täcks inte hela Sverige in.

3. Kolla täckningen med operatörerna direkt

Numera har alla operatörer samma regler när de visar sina täckningskartor, det är en branschgemensam överenskommelse som beslutades ganska nyligen. När sändarkartan fanns så fanns inte denna överenskommelse och alla operatörer hade olika regler för hur täckningsdata presenteras. När du tittar på en täckningskarta ska du dock inte se informationen som faktiska värden, dessa data kan variera beroende på en rad olika faktorer.

Kartorna räknas fram genom teoretiska modeller och visa basstationens räckvidd och tar inte hänsyn till om du befinner dig i en byggnad eller står bakom en mur. Skillnader kan alltså förekomma.

Testa med kontantkort

Fortfarande osäker? Skaffa ett kontantkort med de olika operatörerna som toppar listan efter din research ovan och testa i verkligheten, det är det bästa tips vi kan ge!

Om sändarkartan

Den 4 januari 2010 avvecklades tjänsten och PTS kan inte längre erbjuda webbtjänsten sändarkartan som visade var mobiloperatörernas mobilmaster fanns någonstans. Det berodde enligt PTS på att de inte har möjlighet att löpande samla in uppgifter om var operatörerna placerar basstationerna utan denna information kommer endast att kunna ges från operatörerna.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök