skip to Main Content
Redan till årsskiftet 2009/2010 aviserades en stängning av Mobitex radioaccessnät i Norrlands inland. Den gången räddades nätet i Norrland av användarna då ett antal aktörer gick in och betalade merkostnaden för att nätet skulle drivas vidare oförändrat under 2010.

Försvaret, landsting och privata aktörer säkrade driften för 2010. Nu avser den aviserade nedläggningen hela nätet och kunderna har sagts upp till 31 december i år.

Mobitex avvecklas och skruvas ned

”Av affärsmässiga skäl går det inte att driva nätet vidare baserat på vanliga abonnemangs- och trafikintäkter, det blir en rejäl förlustaffär. Driften under 2010 säkrades genom att ett antal nyckelkunder gick med på att betala en förhöjd avgift av användarna. För perioden efter 2010 har vi fört diskussioner med nyckelkunder som har särskilt stort behov av Mobitex om särskilda överenskommelser för att säkra en fortsatt drift i flera år. Då dessa diskussioner ännu inte lett till någon lösning har vi gått ut med en uppsägning till alla kunder som använder Mobitex radioaccessnät. Diskussioner med nyckelkunder för vilka Mobitex är viktigt fortsätter, men tiden börjar definitivt rinna ut för att stoppa en avveckling” säger Erik Tjerneld, marknads- och försäljningschef på Multicom Security.

Alternativet stavas GPRS

Alternativet för många är att gå över till Mobitex Combi istället där GPRS används som kommunikationsväg istället för Mobitex radioaccessnät. Tjänsten använder Telias infrastruktur som bärare och finns tillgängligt överallt där Telia har 3G/GSM/GPRS-nätet utbyggt. Mobitex radioaccessnät täcker 94% av Sveriges geografiska yta och har en hög säkerhet i form av redundans och reservkraft. GPRS nätet kan inte leverera lika bra geografisk täckning och är inte lika robust. Det återstår nu att se om tiden är mogen för att lägga ned Mobitex radioaccessnät och gå över till RAKEL eller Mobitex Combi, men det kan finnas en liten chans att intresserade aktörer vill vara med och finansiera en drift av Mobitexnätet bortom årsskiftet 2010/2011.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök