IoT är en viktig del av 5G
Att ansluta sina IoT-system via mobilnäten ger en pålitlig, kostnadseffektiv och säker uppkoppling. Operatörernas 4G och 5G nät täcker stora områden och genom så kallad LPWA-teknik kan signalen nå längre med enheter som förbrukar mindre energi. Tekniker som NB-IoT och LTE CAT-M1 är en del av 4G men utgör grunden för 5G-framtiden och stöder IoT-utrullning i stor skala, det vi kallar massiv IoT.
Säkra och skalbara LPWA-nät
När man pratar om IoT via mobilnäten avses enheter som använder LPWA-teknik (Low Power Wide Area) som du kan läsa mer om i vår bloggpost om olika LPWA-tekniker. Dessa är standardiserade av 3GPP som är en standardiseringsorganisation för tekniker som används i mobilnäten. NB-IoT- och LTE-M är en integrerad del av många aktörers 4G-nät men även långsiktiga 5G IoT-strategier. Framförallt LTE-M eller LTE-CATM1 har fått brett stöd av alla svenska operatörer. Dessa tekniker ger tillgång till säkra nät, som drivs av operatörer och som kommunicerar i licensierat spektrum. Tre tunga fördelar. Dessa nätverk är utformade för IoT-tillämpningar och fungerar även med enklare typer av hårdvara, hårdvara som använder låga datahastigheter, klarar lång batteritid och ofta fungerar på avlägsna och svåråtkomliga platser. Det är teknik som har många fördelar och som därför är viktiga att de stöds i framtiden.
NB-IoT och LTE CAT-M1 en 5G-standard
NB-IoT och LTE-M är också mycket riktigt 3GPP-standarder som ska samexistera med annan 3GPP 5G-teknik, vilket uppfyller de långsiktiga 5G LPWA-kraven. Framtiden är säkrad eftersom 3GPP beslutat att LPWA i början av 5G-eran kommer att kretsa kring utvecklingen av NB-IoT och LTE-M som en del av 5G. Tack vare att teknikerna är en del av 5G-specifikationerna, får man betrakta dessa som att de har en långsiktig tillgänglighet och användbarhet. Både NB-IoT och LTE-M är alltså framtidssäkra kort att satsa på.
3GPP Release 15 -5Gs samexistens
Alla de tre huvudsakliga användningsfallen omfattas av 3GPP i 5G-specifikationerna. 3GPP Release 15 stöder en nära samexistens mellan 5G NR, LTE-M och NB-IoT. Specifikationerna gör att de tre teknikerna bland annat kan fungera i samma frekvensband. De kan anpassa upplänk- och nedlänksöverföringarna i tid och frekvens, och de kan reservera 5G NR-tidsresurser och frekvensresurser som är avsedda för LTE-M- och NB-IoT-överföringar.
LPWA en naturlig komponent
NB-IoT och LTE-M har redan designats för att hantera kraven som 3GPP ställer. Teknikerna ger stöd för ett stort antal enheter, låg kostnad per enhet, ultralång batteritid och täckning på utmanande platser. Massiv IoT är möjligheten att leverera ett stort antal anslutningar i stor skala. Dessutom finns ett ITU-R krav på att teknikerna skall stödja en hög device densitet, alltså ett stort antal anslutningar i ett givet geografiskt område med en given spektrumallokering. Med dessa LPWA-tekniker är det möjligt att sprida ett stort antal enheter över mindre yta. Detta är en viktig del av 5G och det är viktigt att många viktiga IoT-tillämpningar, till exempel smarta elmätare, kan använda denna teknik över en längre tid.
Sammanfattningsvis uppfyller LTE-M och NB-IoT kraven i IMT-2020 och 3GPP 5G för massiv IoT och stöder sömlös samexistens mellan 5G NR, LTE-M och NB-IoT. Detta gör LTE-M och NB-IoT till dagens mest framstående och framtidssäkra 5G IoT-teknik för massiv IoT.
Lär dig mer om IoT
För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.