skip to Main Content

Operatören Net1 har de senaste månaderna haft en rad problem relaterade till kylan rapporterar ATL. Problemen består i att kyla och is förhindrar operatören att komma åt att reparera sin utrustning. Net1, som i många fall använder Teracoms master för sina basstationer, har som ett av sina främsta säljargument att erbjuda pålitlig 3G uppkoppling, något som kan ifrågasättas efter vinterns köldproblem.

Överlappande täckning saknas

Genom att använda 450 MHz bandet når signalerna långt och täcker därigenom större yta. I gengäld förefaller Net1 inte ha byggt sin täckning med överlapp mellan basstationerna i motsats med Telia vars strategi varit att bygga 3G nät med överlapp för att erhålla redundans i nätet. Följden blir att om en av masterna slås ut så blir ett stort antal abonnenter utan mobilt bredband. Under vintern har bland annat Dorotea varit utan mobilt bredband i drygt en vecka till följd av att reparatörerna stoppades av is, i Pajala var problemet att en hiss hade fastnat i masten och att det var för kallt att klättra upp i den rapporterar ATL.

Det här är inget nytt problem, redan på 1990-talet knäcktes en av Teracoms master i Sollefteå till följd av nedisning. På grund av kylan kunde inte masten återuppbyggas förrän våren kom och många kunder blev drabbade. När infrastrukturen bygger på ett fåtal höga master är det svårt att sätta ut en tillfällig basstation för att täcka bortfallet från en ordinarie basstation. För den skall fjärrövervaka en maskin eller använda nätet för driftsövervakning är naturligtvis denna typ av driftstörning svårhanterlig. Eftersom Net1s lösning bygger på hårdvara utan SIM-kort eller fail-over till annan operatör om nätet går ned har problemets enda lösning varit att anskaffa andra hårdvarulösningar för att få kommunikation att fungera igen, något som inte varit fallet om man använt en 3G lösning med inbyggt SIM-kort.

Våra rekommendationer är att välja en lösning som bygger på en operatör som stödjer både 3G (HSPA) och GSM, detta ger bra redundans vid strömavbrott vid störningar i basstationerna vid eller driftstörningar. Genom att välja till exempel en 3G router med dubbla SIM-kort med fail-over så byter routern automatiskt operatör om störningar uppstår i det ordinarie nätet. I en modern 3G router läser all information från det aktuella SIM-kortet, om man byter SIM-kort så läser routern de aktuella inställningarna från det nya SIM-kortet. Därför kan den som så önskar när som helst byta primär eller sekundär operatör genom att bara byta SIM-kort.

Kylar stoppar bredband

Fortsatta problem för Net1

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Back To Top
×Close search
Sök