skip to Main Content

5G kommer, det menar EU-initiativet METIS som skall adressera utvecklingen inom mobil kommunikation för år ”2020 and beyond”. Eftersom Metis var den visaste av alla levande varelser kan man anta att ribban är satt högt. Det stora projektet är EU samfinansierat och startade i november 2012. I en pressrelease konstateras att utvecklingen i samhället kommer att leda till en kraftig ökning av trafikvolym i näten och förutspås öka tusenfalt under nästa årtionde (rent krasst så är redan ökningen 2010 till 2020 sannolikt mer än tusenfaldig med tanke på att trafiken mer än fördubblas i näten just nu varje år). Trafikökningen kommer att drivas av en blandning av kommunikation mellan människor och maskiner som behöver tillgång till snabb och säker kommunikation.

Det intressanta är att METIS säger sig lägga grunden för framtidens mobilnätsstandard ”5G” som sägs behövas för att förena ny och befintlig teknik och nå visionen av det uppkopplade samhället. Kanske vi behöver en ny standard och nya initiativ för att nå bortom behovet 2020 då Ericssons vision om 50 miljarder uppkopplade maskiner skall vara realiserat, för även bortom 2020 lär det ju finns ett behov av att koppla upp maskiner. Att 5G skulle kunna tilldelas nya frekvenser, det vill säga andra än de som planeras för 4G, det kan vi nog anta är en utopi. ITU behöver som 10-12 år för att reservera nya frekvensområden, 5G ligger därmed hitom den tidsramen.

2020 smäller det?

METIS hemsida innehåller inte i dagsläget djupare information om vad som avses med 5G tekniskt, därmed är det svårt att sia om vad man har i kikaren. På ytan låter det som att projektet sammanfattar den väg som jag redan anser är utstakad för mobilnäten inom de kommande åren. Vi vet att maskiner tar plats i näten, vi vet att wifi kommer användas för lastbalansering, och att NTT Docomo, som är ett av företagen som är med i METIS,  säger att nästa standard skall vara fastslagen inom 6-8 år.

En intressant frågeställning är var drar vi gränsen mellan 4G och 5G, vad hör till 4G och vad är 5G? Var tar dagens 4G-horisont slut, det vill säga när uppstår behovet av än snabbare nät än vad LTE kan erbjuda?

Andra om 5G:
Ny Teknik
Elektroniktidningen

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök