skip to Main Content
När PTS rapporterade vilka åtgärder man genomför och genomfört för bättre mobiltäckning vaskade vi fram några intressanta guldkorn!

Går utvecklingen inom mobilnäten bakåt?

I mars 2015 fanns täckning för taltelefoni på cirka 83 procent av landets yta mot tidigare 85%. Går utvecklingen bakåt undrar man då (eller är surf mer utbrett än tal?). Sanningen är att operatörerna har sett över sina täckningsberäkningar, därför ser det ut som en minskning. Under 2013 och 2014 har ingen operatör monterat ned någon antennmast.

Oförändrat täckningsläge

Mer yttäckning för både 3G och 4G. Sedan 2013 har det skett en utbyggnad av 4G i 800 MHz och en uppdatering av befintliga mastplatser. Detta har medfört att yttäckningen för 4G ökat med ungefär 6 procent av landets yta. Motsvarande siffra för 3G är en ökning med cirka 7 procent av landets yta. Detta avser hastigheterna 10 MBit/s, de snabbaste 4G-näten (30 Mbit/s) täcker lika stor landsareal som tidigare.

Är 700 MHz en lösning?

PTS kommer att arbeta med att göra 700 MHz-bandet tillgängligt för mobiltrafik. Detta skall bidra till att öka mobiltäckningen samt robustheten i mobilnäten, särskilt i sårbara områden. Här diskuteras även om samhällsmaster skulle kunna etableras för att än mer förbättra mobiltäckningen.

PTS presenterar nyheter för mobilnäten

En annan intressant nyhet från sommaren är att PTS rekommenderar auktion i 1800 MHZ-bandet. Det är bandet 1775-1780/1870-1875 MHz som skall tilldelas. Det nuvarande tillståndet i frekvensutrymmet upphör den sista maj 2017. PTS gör bedömningen att bandet bör tilldelas genom en auktion.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök