skip to Main Content

Idag har jag (Ulf Seijmer) varit hos FKDV som producerar video för internet och bland annat livesänder från event och testat hur Conels nya router Spectre v3 fungerar med Modem bonding i FKDVs #internetväskan.
Tester av spectre
Kim Svensson till vänster, Björn Falkevik till höger.

Snabbare routrar med modem bonding

En snabb re-cap, modem bondning är en tjänst för Conels routrar, där flera routrar kopplas samman för en både snabbare och robustare uppkoppling. Genom att dela trafiken över flera operatörer och sedan slå samman data till en och samma dataström i andra änden ger högre hastigheter och robustare uppkoppling. Det är i alla fall tanken. Med Conels v2 routrar har flaskhalsen varit processorn i routern där den inte kunnat hantera dataströmmar snabbare än 20 Mbit/s oavsett kvalitet i nätet. Naturligtvis har det oftast varit en snabbare överföring, och framförallt robustare, än en enstaka router, men att inte kunna nå hastigheter över 20 MBit/s har ibland varit en begränsning. Med Spectre v3 har processorkapaciteten ökats och därmed kan routern snabbare skyffla data över mobilnätet.

Vi har varit sugna på att testa Spectre i praktiken och en möjlighet att testa med FKDVs #internetväskan öppnade sig, en modem bonding rigg som används för direktsändning och som har bevisat sin styrka gång på gång. Till hjälp hade vi alltid engagerade Kim Svensson från FKDV.

Som steg1 testade vi med internetväskan inomhus där vi nådde hastigheter i nedlänk på mellan 25 och 30 Mbit/s men upplänken var litet långsammare än förväntat. En snabb blick i masterrouterns konfiguration visade en signalstyrka på -106 dBm vilket är en fruktansvärt låg signalnivå. Lokaler i marknivå med väl tilltagna portar i kombination med en batteridriven #internetväska har fördelen att man enkelt kan rulla ut hela härligheten i den bistra januariverkligheten. Här mätte vi en signalstyrka runt -95 dBm, fortfarande väldigt svag signal men vi kom här upp i 13-15 Mbit/s i upplänkshastighet vilket är en avsevärd förbättring mot tidigare försök med LR77 v2-routern.
Tester av internetväskan
Jag hade redan tidigare hört att Spectre skulle vara en bra masterrouter för den här typen av modem bonding. Vad gäller slavarna så duger v2 gott, det är som masterrouter Spectre gör den stora skillnaden.

Ett stort tack till FKDV för testmöjligheten, engagemanget och den goda semlan!

/Ulf Seijmer

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök