skip to Main Content

Rätt temperatur i kylen

Det är mycket man skall tänka på när man driver en butik utöver att ha ett attraktivt utbud, rätt läge och trevlig personal. Ett stort problem för butiker som säljer matvaror som skall hållas kylda eller frysta är att hela tiden ha koll på temperaturen. Rätt temperatur är a och o, inte bara för kundernas säkerhet, eller för att möta regulatoriska krav, utan även för att en stor del av lagervärdet ligger bundet i produkter som måste förvaras på en jämn och lagom temperatur.

Stora värden i varje kyl

Om en kyl går sönder utanför butikens ordinarie öppettider så är det svårt att få en tidig varning och man riskerar att stora värden förstörs. I större butiker med moderna kylar finns ibland fjärruppkoppling inbyggd, men mindre anläggningar har ofta inte den finessen.

Premiumkött kräver rätt kyla

I närheten av vårt kontor finns en av de bästa köttbutikerna i Stockholm, Cowdy, en mindre butik som säljer kvalitetskött. Cowdy har både kyldiskar och frysar som säkerställer att allt exklusivt kött och alla charkvaror förvaras optimalt. Men en söndag när butiken var stängd så gick en säkring, en kyl stannade och stora varuvärden förstördes.

-Vi förlorade tyvärr varor för tusentals kronor berättar Karina Nilsson, Cowdy. Ingen var i butiken och kunde se vad som hänt. När vi var åter efter helgen så var stora värden förstörda, och det tog också några dagar att köpa in ersättningsvaror, vilket gjorde att vi tappade försäljning under en tid.

Köttdisken

Frihet att veta

Att kunna känna friheten av att släppa tankarna på kylanläggningarna när man inte är på arbetet är viktigt för den som driver en butik. Eftersom Karina är intresserad av teknik tänkte hon att det måste finnas andra sätt att lösa temperaturövervakningen på när man inte är på plats. Karina tog upp saken med oss, vi är ju regelbundna kunder i butiken. Vi såg det som en bra chans att visa hur IoT kan lösa temperaturövervakning på distans.

Under våren 2022 har vi i olika pilotprojekt jobbat med att bygga upp ett komplett IoT-ekosystem från sensor till presentationsplattform. För oss var det självklart att hjälpa Cowdy och samtidigt utvärdera alla delar i vår lösning.

Via plattformen mydevices.cloud kan man gå in och se aktuella temperaturvärden men även dra ut statistik. Detta underlättar både butikens uppföljning och möte kraven på egenkontroll. En avvikelse på temperaturen är en allvarlig avvikelse på grund av den ökade risken för bakteriell tillväxt varför alla brunnar måste övervakas individuellt. Via IoT-plattformen mydevices.cloud så kan larm automatiskt skickas vid avvikelser direkt till butiksägarens mail.

Smart sensor
Sensor placerad under disken

Kyldisk med förvaring

Cowdy har en lång köttdisk med kylbrunnar under. Köttet förvaras där när butiken är stängd och det är då det är störst risk att något kan gå sönder utan att det märks. Eftersom varje fack är ett stängt utrymme och allt är tillverkat i rostfritt så gick det inte att använda trådlösa sensorer.

Vi tittade på förutsättningarna och utvärderade olika lösningar. Vi kom fram till att det bästa sättet att lösa detta var att placera ut sex stycken trådbundna givare som övervakade temperaturen i varje kylbrunn.

Vi föredrar temperaturgivare av typen Dallas 1-wire, de är billiga och exakta, därför var det ett självklart val här. Vi kopplade in alla givare till den smarta IoT-sensorgatewayen AKKR8 som kan hantera multipla temperaturgivare automatiskt och på ett säkert sätt skicka data vidare. AKKR8 kopplar upp sig via mobilnäten och skickar regelbundet temperaturvärden till vår IoT-plattform mydevices.cloud. Lösningen är lätt att installera och vår vision är att en butiksägare utan problem skall kunna driftsätta en lösning utan djupare tekniska kunskaper.

Cowdy
cowdy dashboard
Dashboard med alla enheter
Alla sensordata

Förutsägbar kostnad

För den som tecknar ett treårsavtal på denna typ av lösning via oss är månadskostnaden för närvarande 149 kr i månaden, vilket innefattar hårdvaran, mobilabonnemanget och plattformen. Lösningen klarar flera olika temperatursensorer likt lösningen ovan, även om varje extra temperatursensor kostar några tior i inköp.

Karina tycker att månadskostnaden är klart rimlig och jämför det med vilket abonnemang som helst -Man är ju van att bredband, telefoni och så vidare har en fast månadskostnad så detta är en minst sagt skälig kostnad för de fördelar den ger. Jag tycker att plattformen är användarvänlig och den är lätt att förstå. Genom att man får larm vid avvikelser kan man gå in och se och hämta data litet mer sällan, man kan hämta det som behövs när det behövs.

Retro-fit IoT

Installationen hos Cowdy är ett bra exempel på när man kan tillföra intelligens till äldre eller mindre anläggningar som inte har intelligens från början. -Vi på Induo pratar mycket om retro-fit IoT, att förlänga och ”smarta till” befintliga lösningar för att öka kundnyttan och förlänga livslängden, säger Ulf Seijmer, Induo. Installationen hos Cowdy är ett bra sådant exempel.

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.

* obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök