skip to Main Content

Dämpning i antennkabel

När det gäller dämpning i antennkablar ser du ofta termer som dB och dBi, men vad betyder dessa termer och vad säger de om antennkabeln? Detta skall vi reda ut i detta inlägg, dessutom skall vi ge oss in på vilka typer av antennkablar som är vanliga på marknaden (och vad vi kan erbjuda i antennkabelväg).

Termerna dB, dBm och dBi liknar varandra och används ofta i samma typer av sammanhang så det är viktigt att vara helt säker på vad de olika termerna innebär och hur de är relaterade till varandra.

Så det som är en viktig faktor vid val av antennkabel är att välja en kabel som dämpar så litet som möjligt i förhållande till hur mycket signal ditt system kan tåla att förlora, alla system har olika marginaler och kan förlora olika mycket. Har du ett privat radionät och vi har gjort en projektering av systemet så har du svart på vitt vad du behöver för kabel, har du ett system som kommunicerar via mobilnäten, ja då kan det vara värt att ta reda på mottagningen på platsen innan du väljer kabel, se mer om att avläsa signalstyrka i mobilnäten i detta inlägg.

Vad är dBi?

dBi står för decibel i förhållande till en isotropisk strålningskälla och berättar hur mycket en antenn kan förstärka den inmatade signalen, 3 dBi betyder att antennen dubblerar antennvinsten i relation till en isotropisk antenn. dBi är inte rakt av samma sak som dBm, dB eller dBd, dBi= 2,15 + dB(eller dBm).

Vad är dBm?

dBm står för decibel i förhållande till en milliwatt och det refererar alltså till sändarens effekt omvandlat till i decibel. dBm är normalt förknippad med uteffekten från en radiosändare och dess relation till 1 mW är att 3 dBm motsvarar en dubblering av uteffekten (30 dBm motsvarar därmed 1 W, 33 dBm 2 W).

Skillnaden mellan dBm och dBi är helt enkelt att de har olika referenspunkter:dBm = kraft. Mängden relativ effekt som sänds ut av en sändare.
dBi = antennvinst. Mängden antennvinst en antenn tillför en signal.

Låg dämpning, nyckeln till framgång

Så det som är en viktig faktor vid val av antennkabel är att välja en kabel som dämpar så litet som möjligt i förhållande till hur mycket signal ditt system kan tåla att förlora, alla system har olika marginaler och kan förlora olika mycket. Har du ett privat radionät och vi har gjort en projektering av systemet så har du svart på vitt vad du behöver för kabel, har du ett system som kommunicerar via mobilnäten, ja då kan det vara värt att ta reda på mottagningen på platsen innan du väljer kabel, se mer om att avläsa signalstyrka i mobilnäten i detta inlägg.

RG213-antennkabel
450 MHz 0,15 dB/m
900 MHz 0,22 dB/m
1 800 MHz 0,37 dB/m
2 400 MHz 0,49 dB/m
RG58-antennkabel
450 MHz 0,33 dB/m
900 MHz 0,49 dB/m
1 800 MHz 0,73 dB/m
2 400 MHz 1,06 dB/m
RTK031 antennkabel
450 MHz 0,31 dB/m
900 MHz 0,45 dB/m
1 800 MHz 0,67 dB/m
2 400 MHz 0,78 dB/m
RG174 antennkabel
450 MHz 0,7 dB/m
900 MHz 0,95 dB/m
1 800 MHz 1,50 dB/m
2 400 MHz 1,89 dB/m
RG316 antennkabel
450 MHz 0,58 dB/m
900 MHz 0,85 dB/m
1 800 MHz 1,15 dB/m
2 400 MHz 1,39 dB/m

Våra kablar har bästa prestanda

Utmärkta RF-egenskaper
Flexibla kablar med bästa möjliga prestanda
Brett urval av modeller
Idealiska för såväl 4G/3G som radio/RF

Olika modeller av antennkablar

Antennkabel med SMA-antennkontakter

Antennkablar finns i olika utföranden och kvaliteter men för att göra det lättare att välja har vi tre modeller på kablage som vi benämner LFK, LFKu och LFKf.

Antennkablar för olika situationer

LFKu är generellt en kabel som används i radionät med radiolänkar och radiomodem, LFK används med GSM, 3G och 4G-produkter. Men för korta kablage fungerar LFK till i stort sett samtliga applikationer. LFKf är en specialkabel som är avsedd för korta kablage i fordon.

Antennkabel LFK

LFK är en kabel med lägre dämpning än den populära antennkabeln YE-50, kabeln är smal och smidig och lämpar sig för både GSM/3G/4G och radionät. Maximala längden på kabeln beror helt på tillämpning, men vi hjälper dig gärna att hitta en passande produkt och längd. LFK finns i en rad olika modeller med TNC, SMA och N-kontakter.

Film om antennkablage

Antennkabel LFKu

LFKu definierar är en kabel med bättre egenskaper än storsäljande antennkabeln LMR400, med andra ord avsevärt bättre än RG-213 till exempel. Kabeln har en tjockare diameter än LFK och lämpar sig framförallt för radiomodemsnät, radiolänkar och liknande. Normala längder är upp till 20 meter även om vi tillverkar längre längder på begäran. LFKu levereras normalt med TNC eller N-kontakter.

Fordonskabeln LFKf

En kabel avsedd för installation i fordon och andra miljöer där utrymmet är begränsat, en kabel som kan böjas för att passa i trånga kanalisationer.

Kablar som levererar

AntennkabeldämpningVi tillverkar kablar med framförallt N, SMA och TNC-kontakter och du kan välja mellan vanliga kontaktdon eller chassiedon. Chassiedon är en antennkontakt med gängad ytterdel med mutter och kontramutter. Dessa används vid fordonsmontage, apparatskåpsmontage eller andra situationer där man vill montera antennkontakten mot en platt yta. Antennkablarna vi levererar kan fungera både som antennkabel och adapterkabel när två olika kontakter skall kopplas samman. Alla antennkablar testas med testinstrument och kabelskarvarna förseglas med limfylld krympslang.

Förutom en rad olika standardkablage tillverkar vi antennkablar helt enligt dina specifikationer (normalt har vi en MoQ på 25 stycken). Vi lagerför olika kontaktdon och det är upp till dig att bestämma längder och utförande på kabel.

Vilken antennkabel man väljer är bland annat beroende på applikation och installationssätt, vi vet råd så prata med oss om du har en fråga.

Läs mer om våra kablar

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök