skip to Main Content
Magnetfotsantenner med hög förstärkningsgrad kan de verkligen fungera i verkligheten?

Vi har genom åren fått frågan ett antal gånger, nu tänkte vi att vi skulle reda ut vad som gäller! Magnetfotsantenner för 4G med 9 dbi förstärkning, magnetfotsantenner för 3G med 14 dBi och så vidare, är de användbara eller är det bara båg?

För något år sedan gjorde jag ett grundläggande test med antenner kopplade till en 3G router där jag testade uppkoppling inomhus och utomhus i stadsmiljö, jag testade samma sak på landsbygden med nära respektive långt till närmaste basstation. I testet hade jag en magnetfotsantenn för 3G och det var egentligen den som var den ursprungliga anledningen till att jag gjorde testet. Möjligen hade antennen de 14 dBi som tillverkaren påstod att den skulle ha. I praktiken var den rätt värdelös, de resultat jag fick av den var kraftigt varierande. Så hur kommer det sig att resultaten var så varierande?

Om man tänker sig att man monterar en runtomstrålande antenn på en 3G router så har den ett strålningsmönster som är som en ballong och den har möjlighet att kommunicera lika bra med basstationer i alla riktningar, horisontellt som vertikalt då strålningsmönstret är som en ballong. Denna antenn har så hög antennvinst som 14 dBi vilket betyder att den har en betydande riktverkan. En riktad antenn har per definition ett annat strålningsmönster än den runtomstrålande antennen och det strålningsmönstret är riktat. För en mastmonterad antenn väljer tillverkaren att inte rikta strålningen bakåt utan bara framåt i antennens strålningsriktning. För en magnetfotsantenn kan man inte välja att inte rikta strålningen i en riktning sett uppifrån, det skulle inte vara lämpligt med tanke på hur man vill montera antennen. Istället måste tillverkaren satsa på att göra ballongformen ihoptryckt, strålningsmönstret blir som en komprimerad ballong som vi trycker ihop uppifrån och nedifrån, det är på det sättet riktverkan nås. Det innebär att antennen kommer att stråla kraftigare i vissa riktningar, och svagare i vissa riktningar, jämfört med en runtomstrålande antenn. Sätter vi en sådan antenn med detta strålningsmönster på ett fordon kan vi anta att vi kommer att komma i kontakt med basstationen bättre än med en runtomstrålande antenn. Men detta fungerar bara så länge basstationen är i rätt riktning, helst på samma höjd över havet. Om basstationen befinner sig på en annan höjd än magnetfotsantennen då får vi sämre förutsättningar än med en runtomstrålande antenn.

Vidare hade denna antenn 5 meter antennkabel av typen RG-174, på frekvenserna för 3G ger det ungefär 1,8 dBi i dämpning per meter. 5 meter à 1,8 dBi är cirka 9 dBi, kvarstår då 5 dBi i förstärkning som antennen kan tillföra (14-9=5). Så det man initialt upplever sig vinna med en antenn med hög antennvinst förloras i antennkabeln genom dämpning. Det man istället får på köpet är en antenn som är begränsad i sitt användningsområde.

UR5 3G-router med magnetfotsantenn
I vårt antenntest vi gjorde var detta också den mest ojämna antennen prestandamässigt, ibland var den bättre än andra antenner och ibland var den sämre än andra antenner. Ofta kan du uppnå ett antal dBs förbättring om du placerar antennen högt och fritt, mellan 10-20 dB i vissa fall. Satsa därför på en bra antennplacering framför en magnetfotsantenn med hög förstärkning, det finns bättre lösningar än 75 cm långa antennspröt. De må se ståtliga ut men de lämnar föga tillskott till routerprestanda. Ojämna prestanda och tveksam konstruktion gör därför att vi avråder från denna antennkonstruktion.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Back To Top
×Close search
Sök