skip to Main Content
Vad är MIMO och när behöver man MIMO? Den generella grundregeln vad gäller mobilt bredband är att man för att nå högre hastigheter behöver två eller flera antenner, vad gäller 4G så finns det LTE standarder som kan kräva upp till åtta antenner (även om de standarder vi använder mest idag fungerar med två eller fyra antenner), för 5G är ribban satt högre så klart. För dessa applikationer kan man antingen använda sig av en antenn med två eller fyra element, MIMO-antenn, eller montera två eller fyra separata antenner för att erhålla en MIMO-funktion.
 • GMA06 -MIMO-magnetfotsantenn 4G/5G

  GMA06 -MIMO-magnetfotsantenn 4G/5G

  En smidig magnetisk puckantenn med MIMO, det vill säga dubbla antennelement, för GSM/3G/4G/5G (ej 3,4-3,8 GHz). En antenn perfekt för montering på fordon, kapslingar och betalningsautomater. 2 x 2...
  594,00kr Ex.moms
 • Out of Stock
  GPA15 -Puckantenn För 4G/5G Och Wifi

  GPA15 -Puckantenn för 4G/5G och wifi

  En smidig puckantenn med GSM/3G/4G/5G samt wifi, den har dubbla antennelement, ett för wifi och ett för 4G/5G. En antenn perfekt för fordon, apparatskåp och utomhusskyltar. En robust antenn...
 • Out of Stock
  GOA01 Rundstrålande 4G MIMO-antenn

  GOA01 Rundstrålande 4G MIMO-antenn

  Utgår -ersätts av GOA21 Robust 3G/4G antenn med MIMO och två SMA-anslutningar. Rundstrålande antenn som täcker samtliga 4G-band. En populär antenn när du vill ha maximala prestanda i din LTE-uppkoppling,...
 • GPA02 -4G/5G-riktantenn · MIMO

  GPA02 -4G/5G-riktantenn · MIMO

  En 4G/5G-antenn med förstärkning på såväl GSM som 3G-banden. Antennen kan monteras på såväl vägg som antennmast för maximal frihet. Maströrsfästen i metall medföljer i paketet. För 5G fungerar...
  1 155,00kr Ex.moms
 • Out of Stock
  GPA08 -4G/5G-puckantenn Med MIMO

  GPA08 -4G/5G-puckantenn med MIMO

  4G/5G puckantenn med dubbla antennelement vilket gör den till ett smidigt val till 4G/5G-routrar och modem, antennen monteras i ett enda hål och har bra prestanda i förhållande till...
  1 490,00kr Ex.moms
 • GYA01 -riktantenn · 4G/5G/3G

  GYA01 -riktantenn · 4G/5G/3G

  Ett antennpaket med två antenner med hög förstärkning för 4G/5G (ej höga 5G-banden), en antenn som används när man har långt till basstationen och signalen är svag. Maströrsfästen i...
  1 599,00kr Ex.moms

MIMO -en utveckling av trådlöst

Ända sedan den trådlösa teknikens begynnelse har vi vant oss vid att mobiltelefoner eller radiosändare har en enda antenn. Överföringen färdas genom luften och tas emot av en antenn på en basstation. För sändning av samtal är detta enkelt och effektivt men med överföring av data behövs mer komplicerade metoder för att öka hastigheten. För mindre än 10 år sedan var hastigheterna för mobilnäten 100 kbit/s och nu kommer de flesta operatörer upp i runt 300 gånger högre hastigheter i medeltal.

Eftersom frekvenser är en naturtillgång som det är ont om är det första steget när man vill öka hastigheten att använda andra digitala moduleringstekniker. När vi pressat ut all prestanda vi kan från överföring mellan två antenner utvecklades tekniken ytterligare, med två antenner går det att förbättra hastigheten i luften.

MIMO-antenner förbättrar hastigheten

MIMO, eller multiple-input and multiple-output, är en metod för att multiplicera kapaciteten i en radiolänk med hjälp av flera sändnings- och mottagningsantenner för att utnyttja flervägsutbredning. MIMO är en viktig del av åtskilliga trådlösa kommunikationsstandarder inom och bortom mobilt bredband, inklusive wifi, 4G och 5G.

Med MIMO avses användning av flera antenner vid sändaren och mottagaren och med MIMO avses en teknik för att skicka och ta emot mer än en datasignal samtidigt över samma radiokanal genom att utnyttja flervägsutbredning. Tekniken utforskades under många år för andra tillämpningar men anses fått sitt genombrott 1996 då forskare drog slutsatsen att MIMO kunde öka hastigheten i trådlös överföring.

Antenner i stort nätverk

Så här fungerar det i praktiken

Mobilnätens signaler sänds normalt med vertikal antennpolarisation (mer om polarisation). I LTE och 5G NR sänds signalen så att varje våg är roterad ±45 grader från vertikalplanet, den första vågen är vid 45 grader och den andra vid 135 grader. Detta kallas polariseringsdiversitet och gör det enklare för ditt modem eller router att skilja de två oberoende dataströmmarna över samma frekvens som sänds från basstationen.

4G routrar och modem har två antennportar där var och en ansvarar för att ta emot en dataström, därmed är det helt avgörande att vi har två separata externa antenner. Vi kan inte använda båda portarna i modemet till en antenn, och inte heller kan vi ansluta både externa antennerna till en port med en Y-kabel.

MIMO-antenn för 3G och 4GMed MIMO får du högre datatakt i din överföring men du måste tänka på att montera antennerna rätt.

MIMO-antenn -den enkla vägen

En variant är att använda våra MIMO-antenner som har dubbla antennelement och därmed slippa krångel med hur du installerar antennerna rätt. Vi har både rundstrålande antenner och riktade antenner med MIMO och genom att allt är sammanbyggt och intrimmat blir det riktigt lätt att installera antennen, dessutom tar den liten plats.

Montera MIMO-antenner rätt

MIMO med två antennerDen andra modellen är att montera två antenner, och då kommer du kanske snabbt till frågan, skall du ställa bägge antennerna rakt upp, eller hur skall de monteras?

Som tumregel är att om du befinner dig nära en basstation så är en montering av antennerna med en förskjutning på ±45 grader från lodrätt att rekommendera.

Om du inte har fri sikt så rekommenderar vi 0° respektive 90° från lodrätt till att börja med. Detta är inte fasta värden utan en utgångspunkt. Från dessa värden kan du sedan testa dig fram och mäta. Har du en proffsrouter för 4G, ja då kan du se signalvärdena direkt i routerns adminmeny.

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.*obligatoriska fält

Vad är mimo? MIMO står för multiple-input and multiple-output, och används för att multiplicera kapaciteten i en radiolänk med hjälp av flera sändnings- och mottagningsantenner. MIMO är en viktig del av både 3G, 4G, 5G och wifi.hur många antenner används vid mimo? MIMO behöver alltid mer än två antenner. Med MIMO avses teknik för att skicka och ta emot mer än en datasignal samtidigt över samma radiokanal genom att utnyttja flervägsutbredning. Tekniken fick sitt genombrott 1996.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök