Vi scannar löpande av vad som händer i branschen, detta är några nyheter vi snappat upp.
Andra kvartalet i år såldes 428,7 miljoner mobiltelefoner världen över enligt Gartner, 25% var Smart Phones (det innebär inte att 75% var osmarta).
Vill du skaffa ett 4g-abonnemang under det kommande året? Det är en dröm du delar med sex procent av svenskar mellan 15 och 74 år enligt Media Vision som menar att 10 000 4G-abonnemang tecknats hittills. Telia räknar att deras 4G nät skall vara utbyggt på 200 orter innan året är slut, Tele2 och Telenor har lanserat nät och Tre bygger för fullt med beräknad lansering under året.
När Gartner siar om kommande heta tekniker nämns kognitiv radio och Terahertzteknik. Kognitiv radio letar själv lediga frekvenser, terahertzvågor beskrivs som ett mellanting mellan mikrovågor och ljus och skall kunna erbjuda radarliknande egenskaper för till fordonsradar samt avlyssningssäkra radionät. Räkna med lansering om tidigast 10 år.
Världsrekordhastighet?
Altair Semiconductor rapporterar att deras 4G chipset presterat hela 100 Mbit/s i nedlänk inmonterad i en LTE-dongel. Det talas om världsrekord för 4G och man menar att hastigheten är praktiskt möjlig att uppnå med de standardprodukter som baseras på samma chip. I testet användes en standardbasstation för LTE, en kommersiell eNB i en standard TD-LTE konfiguration (Config-2), något som används av operatörer på en avsevärd del av världens marknader.
Altairs lösning bygger på en egenutvecklad mjukvaruradioarkitektur kallad SDR, Software Defined radio. De flesta andra LTE chipset använder DSP, Digital Signal Processor, men Altair har alltså valt en egen väg. Altair Semiconductors har sökt patent på kanalestimerings- och MIMO-algoritmerna som ingår i SDR-processorn. En annan av styrkorna med företagets lösning är möjligheten att i framtiden uppgradera firmware i processorn och därmed ta del av framtida hastighetsökningar.
Nya regler för 1800 MHz
PTS tillkännager genom ett pressmeddelande att man medger att Tele2:s, Telenors och Spring Mobils frekvenser i 1800 MHz-bandet överlåts till Net4Mobility, det gemensamma nätbolaget. Frekvenserna är lämpliga för mobila bredbandstjänster eller mobiltelefonitjänster. Ansökan gäller de tillstånd som börjar gälla 2013.
Samtidigt kommer ytterligare 70 MHz i 1800-bandet auktioneras ut under hösten, tillstånd som också kommer att börja gälla 2013.
Redan 2010 tilldelade PTS tillstånd i 1800 MHz-bandet, vars giltighetstid börjar 2013. Fyra tillståndshavare tilldelades totalt 70 MHz. Dessa var Spring Mobil, Tele2, Telenor och TeliaSonera. I och med dagens överlåtelsebeslut kommer Net4Mobility, från 2013, att inneha 50 av dessa 70 MHz. TeliaSonera kommer att ha 20 MHz.
I bandet finns därutöver 10 MHz som PTS avser att undanta från tillståndsplikt. Det innebär att dessa frekvenser får användas utan tillstånd från PTS.
SMS kan rädda liv
Naturkatastrofer leder till att människors behov av att ta kontakt med nära och kära ökar. Detta gör att mobiltelefonnätens belastning ökar. Om man adderar den ökade taltrafiken med människors behov av att i en katastrofsituation direktsända video via mobiltelefonen eller uppdatera sin Facebook status då förstår vi snabbt att det är en kraftig ökning av trafiken som sker i detta katastrofögonblick.
Veckans jordbävning längs den amerikanska ostkusten visade att nätet inte lämnade utrymme för alla som ville ringa, men de SMS som skickades hanterades väl av nätet. Syniverse bearbetade mer än 220 miljoner SMS i två timmar efter jordbävningen vilket motsvarar en ökning med 15% sett under dessa två timmar. Den största toppen var en peak på 21% jämfört med föregående dag. Men SMS meddelandena gick igenom naturkatastrofen till trots.