skip to Main Content

Operatörer når inte förväntningarna visar Svenskt kvalitetsindex senaste rapport om mobilmarknaden, men ur ett M2M-perspektiv famlar M2M-kunderna i mörkret när de skall jämföra, kvalitetsindex behandlar allt utom kommunikation med maskiner.

M2M är ju en viktig marknad

Samtidigt är just maskin till maskin-kommunikation en form av kommunikation som måste fungera klanderfritt varje gång. Det finns ingen på plats som kan starta om enheten om inte näten är uppe, det finns ingen som vill ha en fordonsflotta stillastående i timmar på grund av att nätet är fullt av Wordfeudspelande eller sekundvisa väderappsuppdateringar.

SKI pekar på att operatörerna inte levt upp till kundernas förväntningar när det gäller täckning och datakapacitet. I avvaktan på att SKI tar med även M2M-kunder i sin utvärdering får vi dra slutsatser från de siffror som presenterats. Inom kategorin som hamnar närmast M2M, mobilt bredband, där anser SKI att Telia befäster sitt överläge, samtidigt som man menar att inom övriga marknader så blir resultaten allt jämnare. Vi hoppas dock att operatörerna tar till sig de oinfriade förväntningarna och fortsätter bygga mobilnät i världsklass, men att de nästa år når förväntningarna kunderna har.

Kanada ett bottennapp

Skräckexemplet om man vänder blickarna ut i världen är den Kanadensiska marknaden där allt fler klagar över mobilnäten. En ny rapport från Canadian Commissioner for Complaints for Telecommunications Services (CCTS) visar att kundklagomålen i Kanada har ökat med 35% under 2012<, med mobilnäten som den största källan till irritation, och så har det varit fyra år i rad.

Hur skall man då lösa detta?

Globalt så står vi inför en spektrumbrist ITU, Internationella TeleUnionen, generalsekreterare Dr. Hamadoun Touré gjorde nyligen ett uttalande där han menar att jorden runt måste vi agera nu för att finna mer spektrum för att stoppa flaskhalsarna. Även i Sverige arbetar PTS med framtida spektrumanvändning och sannolikt kommer vi att se wifi användas för avlastning av mobilnäten.

En del av problemet ligger i att operatörerna har svårt att infria sina löften när det gäller mobilt bredband, delvis beroende på utnyttjandegraden som skjuter i höjden. När det gäller M2M-kommunikation så utgör det en av operatörernas främsta framtida inkomstkällor och tillväxtmarknad, därför är det viktigt att operatörerna fortsätter att leverera en M2M-kommunikation i världsklass, något som vi i Sverige hittills varit bortskämda med. Om sedan SKI beaktade även denna tillväxtmarknad i kommande undersökningar, ja då skulle vi förhoppningsvis kunna driva utvecklingen ännu mer.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök