skip to Main Content

UppkoppladPost- och telestyrelsen har på regeringens uppdrag genomfört stickprov av mobilnäten på ett antal platser i Sverige under våren och sommaren. Syftet med testerna var att kontrollera tillgängligheten för samtal och mobilt bredband.

PTS genomförde stickprov av samtalstäckningen på tio platser i olika delar av Sverige för de fyra operatörerna, testerna genomfördes i utkanten av de områden operatörerna säger sig ha täckning. Jämförelsen mellan verkligheten och operatörernas täckningskartor skiljer sig åt mellan de olika näten men av de i testade näten stämmer inte kartorna med verkligheten i något fall. Bäst var Telias nät som i nio fall av tio lever upp till eller överträffar den täckningen som Telia presenterar. Det omvända gäller för Tele2 och Telenor, i nio fall av tio lever de inte upp till den presenterade täckningen. Operatören Tre är något bättre och där stämmer karta med verklighet i fyra av tio mätområden.

Täckningskartor ger inte vägledning

– Täckningskartor ger inte konsumenter tillräcklig vägledning på de platser vi undersökt. De operatörer som överskattar sin täckning har förmodligen kartor som inte är anpassade för att ange täckningen med moderna smarta telefoner, säger Urban Landmark, chef PTS spektrumavdelning.

PTS har även testat hastigheterna i de mobila bredbandsnäten i tätort, ett test som genomfördes på sju platser. Den genomsnittliga uppmätta datahastigheten motsvarar i en fjärdedel av fallen de upp-till-nivåer som operatörerna anger som riktvärden på sina hemsidor. PTS tester pekar på att det verkar svårast att nå de allra högsta upp-till-hastigheterna (30-80 Mbit/s).

Bättre samtal utan smart phone
PTS har även mätt antalet lyckade uppkopplingsförsök med sex olika telefontyper, varav tre smart phones. Testet indikerar att dessa har färre lyckade uppkopplingar av samtal i utkanten av operatörernas täckningsområden.

Lösningen?
Bor du på en plats där täckningen är dålig? Om du har utomhustäckning men saknar inomhustäckning så är antingen en router med extern antenn (löser bara mobilt bredband) eller en repeater med extern antenn (löser samtal och mobilt bredband) en lösning som kan förbättra dina möjligheter till samtal.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök