Vi har de senaste åren utsatts för både terrordåd mitt i Stockholm, cyberattacker mot infrastruktur, stormar och oväder, och inte minst felande hårdvara som drabbat flygtrafiken på Arlanda eller stängt Skatteverkets tjänster i flera dagar. Sådan scenarion ställer både våra system och arbetet med att ta fram säkrare infrastruktursystem i nytt ljus. Det är lätt att vakna upp en solig morgon och känna att våra kommunikationsnät fungerar alldeles perfekt. Men det är när det blåser, när trycket är stort och kommunikationen inte får fallera vi verkligen kan testa om kommunikationsnäten har vad som verkligen krävs.
De privata radionäten har en rad fördelar
Publika nät i all ära, de är i de allra flesta fall snabba, lättillgängliga, väldimensionerade men när det verkligen är högt tryck då räcker de inte till. Under det misstänkta terrordådet i Stockholm kraschade mobilnätens taltrafik medan datatrafiken fungerade. Troligen var det 3G som inte stod pall medan 4G, som är mer spektrumeffektivt, klarade biffen men det får PTS utredning visa. Problemet med de publika näten är att det är svårt att bygga vinstdrivande, publika nät dimensionerade för kaos. Och att förutse var nästa olycka eller katastrof skall äga rum är så klart allvarligt eller omöjligt.
Dyrare att bygga, billigare i längden
Privata nät kan vid första utvärdering verka vara dyra att bygga upp och de byggs för ett specifikt användningsområde men de har fördelen att de kan byggas utan anslutning till internet eller publika nät, dessutom byggs de för en enda uppgift: driftskontinuitet. Och just anslutning till publika nät eller internet är tyvärr att alltid ha en potentiell bakdörr öppen. Kedjans svaga länk. En annan svag länk är att man i de publika näten inte kan kontrollera trafikmängden eller kalkylera för katastrofscenarion, något man kan i ett privat radionät. Oavsett om det är överföring av tal mellan två brandmän i ett privat radionät eller pumpstationer i ett vattenförsörjningssystem som skall prata med varandra så kan man dimensionera dessa system för kaos redan från början. Så både ur ett cybersäkerhetsperspektiv och ur ett tillgänglighetsperspektiv är privata radionät idealiska, varje incident som inte inträffar sparar både kostnader och imageförlust.
När vi nu tar oss vidare mot framtiden och bygger upp framtidens infrastruktur måste vi fundera noga vad vi vill. Med 5G kan man styra fordon via mobilnäten, utföra operationer på distans och en massa spännande saker men vad händer vid nästa katastrof då, stannar trafiken då? Eller avbryts operationen mitt i? Jag omfamnar den nya tekniken men inser att vi har enormt stora frågor att ta tag i både vad gäller cybersäkerhet, tillgänglighet och kapacitet. Därför vädrar de privata radionäten ny gryningsluft. Med ett eget radionät kan kritiska delar av vårt samhälle fortsätta att fungera dag ut och dag in. På ett sätt är privata radionät som att bygga skyddsrum att använda i händelse av krig men tro mig, det är avsevärt bättre att ha ett skyddsrum att gå till om det behövs även om vi hoppas att de aldrig behöver användas.
Ulf Seijmer