skip to Main Content

Samtidigt som 3G fyller 10 går nya 4G-frekvenser under klubban. I dag är det 10 år sedan PTS delade ut 3G-licenserna, något som uppmärksammas i Kommunikationsmyndigheten PTS blogg. Läs gärna Pamela Davidssons inlägg som rapporterar om en tid innan frekvensauktioner och en tid som var i gränslandet mellan DVD och VHS. Och inte minst, att Telia inte var en av de operatörer som tilldelats en 3G licens.

800 MHz-bandet går nu under klubban. Bandet som anses attraktivt för många olika slags tjänster, till exempel trådlöst bredband.

Stor frekvensefterfrågan på 4G-frekvenser

Efterfrågan på trådlöst bredband ökar kraftigt i Sverige sedan några år tillbaka och därmed har behovet av frekvenser ökat. 800 MHz-bandet är lämpligt då det ger god inomhustäckning och täckning av stora ytor utomhus tack vare goda utbredningsegenskaper.

Hela landet skall täckas

Eftersom frekvensbandet har goda utbredningsegenskaper ställer PTS krav på täckning i ett av tillstånden, ett krav som skall bidra till att regeringens bredbandsstrategi uppnås. Operatören som tilldelas detta tillstånd ska bygga ut sitt nät så att fasta bostäder och företag som saknar bredband skall få tillgång till mobilt bredband.

Målet är att minst tre aktörer skall tilldelas frekvenser i bandet för att främja sund konkurrens och ett brett utbud av tjänster.

Samexistens med TV sändare

Eftersom marksänd tv sänds i närliggande frekvensområden finns det risk för att mottagningen av tv påverkas när bandet börjar användas. Tillståndshavarna i 800 MHz-bandet måste åta sig att hantera och avhjälpa de problem med tv-mottagning som eventuellt uppstår.

Ansökan skall vara inne senast sista januari. Tillstånden som delas ut gäller till år 2035, så det är helt klart ett framtidsband det är frågan om.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök