skip to Main Content

Nätverk för trådlös kommunikation

Trådlösa nätverk, RadioLAN (RLAN) eller Wireless LAN (WLAN) är nätverk som skall kunna täcka mindre geografiska områden, områden som bostäder, kontor, köpcenter eller byggnader som angränsar till varandra. Men vad är skillnaden mellan WLAN och radiolänk, det tänkte vi reda ut i detta inlägg.

Radio-LAN eller radiolänk?

Vi känner att termen radiolan är litet inaktuell. Den kommer sannolikt från den europeiska standarden HiperLAN som var en konkurrent till wifi och som inte lägre är så värst dominerande på marknaden. Vi föredrar att använda wlan som term för trådlöst nätverk. WLAN är för många synonymt med wifi där Wi-Fi är ett ett av Wi-Fi Alliance registrerat varumärke. Trådlöst LAN eller WLAN (Wireless Local Area Network) kan också sammanblandas med termen VLAN därför anser många att man istället skall bruka termen ”Trådlöst LAN” eller Wi-Fi.

Enligt en definition är trådlöst nätverk eller wlan en radioförbindelse för datatrafik som kommunicerar via licensfria frekvenser över korta avstånd, 0 – 5 km. En radiolänk å andra sidan har större kapacitet och kan via licensierade frekvenser överbrygga långa avstånd, 5 – 100 km är en vanlig förväntning.

Som ett exempel är trådlösa nätverk något som används inne i ett kontor eller som kan överbrygga avstånd i en stad eller ort. Fördelen med wlan är att det är billigt, lätt att installera och det kräver inga krångliga tillstånd. För närvarande är det frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz som främst används för wlan och mestadels bygger de på standarder i IEEE 802.11 familjen.

Wlan använder sig av trådlös teknik baserad på radiovågor eller mikrovågor. Trådlösa nätverk ger ju inte bara rörelsefrihet utan de är idag en defactoparameter på bussar, tåg, flygplan och i köpcentrum, kontor och vid olika typer av evenemang. 8 miljarder wifi-enheter är redan i drift i världen enligt senaste beräkningar.
Uppkoppling från fickan

Framtiden för wlan stavas wifi

För WLAN stavas framtiden wifi, inga andra standarder är där och kan utmana wifi, det finns dock orosomoln. Den nuvarande installationsbasen av wifi-utrustningar har sina problem, i synnerhet eftersom det finns så många enheter installerade. Enligt siffror från branschen kan den genomsnittliga wifi-utrustningen se 18 andra wifinätverk.

Detta är ju inte något som avtar utan tätheten fortsätta att öka. Det som då måste lösas är att skapa wifi-täckning på andra sätt, en del arbetar med lösningar som använder mesh-nätverksuppbyggnad, andra med nätverk med flera accesspunkter, ytterligare leverantörer arbetar med nätverk som kan mäta spektrum och planera nätverkets kanaltilldelning löpande.

Wifi behövs för att avlasta LTE-näten i framtiden för att vi skall kunna ha en fortsatt positiv utveckling av mobilnäten, löpande sker anpassningar som knyter dessa två nät allt närmre varandra. En ständigt ökande efterfrågan på snabbare överföringshastigheter och efterfrågan av trådlösa anslutningar gör det nödvändigt att titta på andra frekvensband som kan erbjuda tillräcklig kapacitet i framtiden, exempelvis 60 GHz.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök