skip to Main Content
Efterfrågan på RTK-GPS, GPS som kan mäta med hög noggrannhet ökar i hela världen. Man tänker sig kanske först och främst att det är inom byggsektorn som detta är intressant att titta på men även inom lantbruk finns mycket att tjäna på att känna till en exakt position.

Så här fungerar RTK-GPS

I differentiell realtidsGPS (DGPS) och Realtids kinematisk GPS (RTK) överförs data från en GNSS-mottagare placerad på en känd position till en GNV-mottagare och med hjälp av korrektionsdata kan den beräkna sin egen position med centimeternoggrannhet.
Jordbruk med precisionsGPS

Radiomodem för RTK är överlägset

Radiomodem erbjuder kostnadsfri trafik och är en mycket pålitlig dataöverföringskanal mellan rover (den mobila enheten) och basstationen. Radiomodemen nästan helt underhållsfria efter installation och jämfört med GPRS-kan radiomodemen uppnå en noggrannhet på centimeternivå i realtid, när som helst och var som helst. Tidigare undersökningar av bland annat forskare på JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik, konstaterar att radio är överlägset GPRS för realtids-RTK.

RTK-GPS för fordon i lantbruk

Med RTK-GPS kan ett fordon styras automatiskt, vilket i lantbruket innebär att åkrar kan odlas, gödslas och skördas optimalt. För att ge lantbrukare en uppfattning om vilken teknik som ger bäst precision jämförde JTI för något år sedan kvaliteten mellan sändningar via mobilnäten och sändningar via radio. Så kallad nätverks-RTK via mobilnäten sändes vid testet via 3, Telia och Tele 2 via såväl GPRS som 3G. I sin undersökning fann JTI att i jämförelsen mellan radio och mobilnäten står sig radio bäst. Radio har den högsta noggrannheten och ger exaktare navigation förutsatt att användaren inte är för långt bort från basstationen.

Radion ger hög noggrannhet

Radiomodem ger pålitlig trådlös dataöverföring även i de mest lantliga områden där ingen infrastruktur finns tillgänglig. Radiomodemnätverket arbetar oberoende av andra nät vilket gör att arbetsplatsen kan fortsätta fungera utan störningar på grund av dålig täckning. Och i GPS-system kan varje sekund kosta stora pengar. Radiomodem används för att förbättra precisionen hos positionsdata från satellitbaserade positionssystem, såsom GPS, GLONASS och/eller Galileo. Radiomodem ger realtidskorrigeringar med utångspunkt från basstationens läge. Detta ger noggrannhet ned till centimeternivå till maskiner och mätinstrument.

Rälsen kan läggas med precision

Tågspåren läggs ut exakt rätt tack vare RTK

Principskiss RTKEtt annat exempel på RTK-tillämpning är VR Track som skickar GNSS-korrektionsdata i sitt mätarbete. SATELs radiomodem erbjuder extrem precision och funktionell tillförlitlighet, samt kontinuerlig kontroll över sin datakommunikationslänken.

För att ge ett tågpassagerare en bra åktur måste spårjusteringen ställas in inom en centimeter. Den exakta spårvidden, kurvorna och spårmätningarna av spåren gör det möjligt för tåg att resa med högre hastighet utan att orsaka några säkerhetsproblem, därför är hög precision mycket viktigt!

Ett bra exempel på hur RTK-GPS fungerar i praktiken kan vi tipsa om det här inlägget där det i ett YouTube klipp visar hur en VW Golf styrs via SATELs radiomodem och RTK-GPS.

SATELLINE-M3-TR3

SATELLINE-M3-TR3Ett radiomodem i miniatyr, en 18 g lätt radiomodul med både sändare och mottagare och 70 MHz kanalomfång för inbyggnad i fordon med mera.

400 MHz radiomodul

SATEL Compact-Proof

Vattentätt radiomodemEtt radiomodem som är både vatten- och dammtätt enligt IP67. Radiomodem med inbyggt batteri perfekt för lantmäteri, RTK och tillfälliga installationer.

SATEL Compact-Proof

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök