Du kanske förknippar modem med något från 90-talet som låter och strular och går sönder när det åskar. Men faktum är att radiomodem är något helt annat. Radiomodem används inom många olika områden i vår infrastruktur. Många saker du tar för givet i ditt liv som att elen debiteras efter faktisk förbrukning, att det kommer vatten ur kranen, att vägen blir rakt och jämnt byggd och asfalterad, det är ett par exempel på trådlös kommunikation med radiomodem.
Av nytta för hela samhället
Radiomodem är en viktig kugge i samhällsmaskineriet som många kanske inte tänker på eller vet om. Det stora flertalet kommuner har el-, vatten och avloppsanläggningar som helt eller delvis baseras på trådlös kommunikation via radio. Radiomodem kan enklast beskrivas som trådlösa modem som sammanlänkar fasta eller rörliga enheter utan att vara beroende av en operatör eller satelliter. Radiomodem används till exempel vid bygg- och anläggningsarbeten i GPS utrustningar, insamling mätvärden från elmätare eller för överföring av realtidsinformation från fordon som bussar, brandbilar och tåg.
Bussar och tåg hålls uppdaterade
Ett exempel på större system är Skånetrafikens bussar och tåg. Direkt i din smartphone och på webben kan du se om bussen är försenad när du skall åka till jobbet. Eventuella trafikavvikelser presenteras i realtid i din telefon, är en buss försenad så kan du se hur mycket försenad den är och vilka alternativa avgångar som finns. Den realtidsöverförda informationen i Skånetrafikens bygger i huvudsak på kommunikation via SATELs radiomodem. Undrar du om radiomodemskommunikation fungerar i verkligheten så är denna tillämpning ett exempel där radiomodem löpande levererar realtidsinformation direkt till din dator och telefon.
Så här definierar vi radiomodem
Radiomodem kan enklast förklaras som trådlösa modem som används i enskilda kommunikationsnätverk. Modemen kommunicerar med hjälp av radioteknik och radiovågor används som kommunikationsbärare.
Radiomodem kan användas på fria frekvensband, frekvensband som delas med andra användare, eller kommunicera på egna frekvensband, band som kräver speciella användartillstånd. I Sverige är det vanligast att man tilldelas frekvensband på VHF eller UHF bandet. När man ansöker om och använder en egen frekvens minskas risken för störningar från andra användare. Att ansöka om en egen frekvens är ofta både enkelt och prisvärt. Frekvenstillstånd söks hos Post- och telestyrelsen och i Sverige är tillgången ganska god vad gäller både fria frekvenser och frekvenser med speciella tillstånd.