Trådlös fjärrstyrning av kranar -snabbt, säkert och smidigt
Oavsett vilken typ av kran som skall fjärrstyras är det viktigt att svarstiderna är snabba, manövreringen är exakt och om något går fel måste utrustningen kunna nödstoppas. Eftersom varje situation är mer eller mindre unik är det viktigt att sändare kan anpassas för varje situation eftersom behovet av fjärrstyrning i till exempel en styckegodskranar skiljer sig mycket från behovet i en skogskran.
Fjärrstyrning av kranar med elmotorer
Den kanske vanligaste kran som styrs genom att reglera en eller flera elmotorer är traverskranen, dessa kranar finns monterade i allt från industrier, vekstäder och fartyg. Kranarna styrs genom att starta och stoppa elmotorer, motorerna är med fördel mjukstartade för att undvika ryck eller kast när maskinen skall manövreras. Kranar med elektriska motorer manövreras med hjälp av reläer som slås till och från. Vi rekommenderar därför kranstyrningssystem för sådana kranar som baseras på tryckknappar som reglerar riktning och hastighet för kranen genom att aktivera en reläutgång på mottagaren.
Fjärrstyrning av hydrauliska kranar
Hydrauliska kranar är ofta råstarka och gör det möjligt att flytta föremål som annars skulle vara mycket svåra att rubba. Genom hydraulikens egenskaper kan dessa maskiner flytta tusentals kilo med lätthet.
Hydrauliska kranar styrs genom att ventiler öppnas och stängs. Ventilerna är så kallade proportionella ventiler och om man i vårt fall vill styra dem med en trådlös fjärrstyrning så behöver hydrauliken påverkas av en elektrohydraulisk ventil per funktion som skall styras.
Den kanske vanligaste hydrauliska kran man först tänker på när man tänker på hydrauliska kranar är lastbilskranar. Dessa system är ofta byggda på proportionell styrning med hjälp av enkelaxelstyrspakar. När man vill utrusta en sådan kran med trådlös fjärrstyrning rekommenderar vi en fjärrstryning med proportionella styrspakar kompletterat med hjälpkontakter och knappar
som kan styra andra funktioner som varningsljus, belysning och stödben.
Ett system för el-hydraulisk manövrering kan bestå av följande komponenter och funktioner.
Styrsignaler
Operatörsingångar är egentligen det samma som användargränssnittet, och består ofta av joysticks, potentiometrar eller sekvensiella styrspakar.
Givare
Andra ingångar i ett hydraulsystem består av tryckgivare, temperaturgivare, flödesgivare, hastighetssensorer eller varvtalssensorer.
Styrenhet
Styrenheten bearbetar signalerna från ingångarna och omvandlar dem till en utsignal som styr det hydrauliska systemet. Styrenheten kan också stänga av funktioner om den får återkoppling från ingångarna vid för högt tryck, vid ändlägen eller andra driftsavvikelser.
Utgångar
Utgångarna kan bestå av spänningssignaler, variabla spänningsutgångar (VC), eller proportionella signaler (PWM) för att styra den hydrauliska ventiler.
Robust kranstyrning år ut och år in
För dig som söker kranstyrning för allt från saxlyft till traverskran kan vi erbjuda en rad olika lösningar baserade på robusta och beprövade komponenter. Genom en trådlös fjärrstyrning är varje idrifttagande snabbt och enkelt, en kran som monteras på en lastbil skall vara snabb att ta i drift varje gång samtidigt som det är viktigt att det är kommunikation med hög säkerhet mellan sändare och mottagare. En traverskran skall kunna styras av olika operatörer och i många fall skall flera operatörer och kranar kunna arbeta parallellt på samma plats.
De robusta kranstyrningarna från Jay som du hittar i vårt sortiment är du säker på att få en radiostyrning utformad med den bästa ergonomin och säkerheten, en robust produkt byggd för att göra jobbet oavsett hur svår arbetsmiljö eller hur intensivt utrustningen används.
Sändarna har säkra manöverdon som förhindrar eventuella oavsiktliga kontroller (i enlighet med EN115-1). Ett Sil 3-klassat nödstopp på fjärrkontrollen gör att operatören i nödsituationer omedelbart kan stänga av utrustningen i händelse av en nödsituation.
De främsta fördelarna med en fjärrstyrning är bättre ergonomi och högre säkerhet tack vare att man kan variera avståndet till lasten, dessutom får du en högre produktivitet i din anläggning. Sändarna finns både som midjestyrning och som handburen sändare. Prata med oss om kranstyrning för att hitta rätt lösning för din applikation.
Tålig konstruktion
Robust sändarhus tack vare den stöt- och temperaturbeständiga konstruktionen
Integrerat stötskydd (DRC-10)
Pålitlig teknik
Säker överföringsteknik
Dubbelriktad signalöverföring
Visning av batterikapacitet och signalstyrka
Se driftstatus eller felmeddelanden i anläggningen via displayen
Nödstoppfunktion med knapp eller vid tappad kommunikation
Ergonomisk design
Steglösa knappar eller steglös joystick för exakt och försiktig manövrering
Enkelt och snabbt idrifttagande tack vare trådlös identifiering av sändare
Batteridriven sändare med hög tillgänglighet tack vare snabbuppladdning
Handsändaren i UR-serien
Handsändare med trådlöst nödstopp för enklare applikationer. En sändare med både hög kvalitet och 25 timmars batteritid med många olika reglagealternativ som uppfyller en rad olika maskindirektiv.
Midjesändare Moka
Moka är en midjesändare som kan utrustas med upp till 3 joystick eller sex styrspakarm Moka har dessutom plats för en rad funktionsknappar, reptålig display och dubbelriktad kommunikation.