En 3G router med inbyggt simkort är den typen av 3G routrar som vi arbetar med och dessa har normalt sett en eller flera SIM-kortsplatser (3G router med dubbla sim) där du sätter in operatörens SIM-kort. Många routrar, både bland nya och begagnade, är operatörslåsta och detta gör att även om du kan byta SIM-kort kan det hända att routern inte går att använda med den operatör du vill.
Om du söker en router som inte är operatörssponsrad utan vill kunna använda din 3G router med Telia, Tre, Telenor eller Tele2 beroende på dina behov eller täckningen på platsen, då skall du se till att din 3G router är olåst. En olåst 3G router fungerar med kontantkort eller abonnemang och alltid med valfri operatör.
Att välja rätt 3G-abonnemang?
Eftersom det finns så många operatörer är det två saker att ta hänsyn till, det första brukar vara att inte bara gå på priset, vänd på resonemanget och ställ följande frågor:
3G-abonnemang för mobilt bredband och M2M
Operatörernas utbud ändrar sig konstant, att rekommendera ett visst abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband är svårt. Vi rekommenderar att du utgår från punkt 1-3 ovan i första hand. M2M eller maskin till maskin-kommunikation via 3G eller andra mobilnät blir allt populära. Det finns en rad maskiner i världen att koppla upp men dessa uppkopplingar kräver särskild tillgänglighet. En maskin måste vara online så mycket det bara går. Därför erbjuder många operatörer som M2M abonnemang eller telematikabonnemang med 3G. De största är Telia, Telenor och även AddSecure, som är en mindre operatör som använder Telias nät där de gjort sig ett namn tack vare fasta IP-adresser, attraktiva abonnemangsbundlingar och en god tillgänglighet.
Telia och Telenor erbjuder instegs 3G-abonnemang för M2M till kostnaden av några tior i månaden, därtill finns en uppsjö av olika abonnemang och bundlingar. Många efterfrågar fasta IP adresser, men det finns även möjlighet att använda dynamiska IP-adresser, som till exempel DynDNS eller ddns.