skip to Main Content
En 5G-router med WiFi ger dig möjlighet att trådlöst koppla upp enheter i närheten av routern. Den trådlösa uppkopplingen kan användas för att dela internetanslutning (hotspot), koppla upp sensorer och andra enheter, eller för att konfigurera routern och nätverksenheter vid installation och drift. Men vad skiljer olika 5G-routrar med WiFi åt, och när bör du tänka lite extra innan du investerar? Låt oss förklara!

5G-router med WiFi – trådlöst och smidigt

En 5G-router med WiFi är perfekt för att skapa en lokal anslutning där ingen fast uppkoppling finns. En 5G-router kan användas för tillfällig eller stadigvarande trådlös internetuppkoppling på platser som saknar konventionellt bredband eller som backup till ett fast internet. Tack vare mobilnätens hastigheter kan de ibland erbjuda högre hastigheter än fast uppkoppling, snabbare installationstid och lägre installationskostnad. Dessutom finns situationer där fast internet är opraktiskt, som i fordon, mobila maskiner, byggbodar och andra temporära anläggningar. 5G kan även fungera som backup för fast internet om förbindelsen bryts, till exempel i butiker med 5G som reservuppkoppling.

Varför välja en 5G-router med WiFi över en 4G-router med WiFi?

Medan både 4G och 5G-routrar med WiFi erbjuder trådlösa uppkopplingsmöjligheter, har 5G-teknologin flera fördelar som gör den till ett bättre val för framtiden:

 • Högre hastigheter: 5G kan erbjuda mycket högre dataöverföringshastigheter jämfört med 4G, vilket är avgörande för applikationer som kräver stor bandbredd, såsom streaming i hög upplösning, videokonferenser och spel.
 • Lägre latens: 5G-teknologin har betydligt lägre latens än 4G, vilket innebär snabbare svarstider. Detta är särskilt viktigt för realtidsapplikationer som online-spel och videomöten.
 • Bättre kapacitet: 5G-nätverk kan hantera fler samtidiga enheter utan att prestandan försämras, vilket gör dem idealiska för miljöer med hög densitet av uppkopplade enheter.
 • Framtidssäker investering: Genom att välja en 5G-router säkerställer du att ditt nätverk är redo för framtida teknologier och tjänster som kommer att dra nytta av 5G:s kapacitet och hastighet.

Sammanfattningsvis, om du vill ha den bästa möjliga prestandan och vara redo för framtidens digitala krav, är en 5G-router med WiFi det bästa valet.

Hur väljer man rätt router med WiFi?

För att välja rätt router måste du tänka igenom några saker:

 1. Hur många användare ska kunna använda WiFi samtidigt?
 2. Vad ska WiFi-nätet användas för? Olika trafikmängder kräver olika lösningar.
 3. Vilken WiFi-standard stöds? WiFi 5 (802.11ac) eller WiFi 6 (802.11ax) för bättre prestanda och hastighet.
 4. RADIUS-kompatibilitet? Ett protokoll där access till nätet styrs av en RADIUS-server, vanligt i större WiFi-nät.
 5. Stöd för WiFi MESH? För att täcka större områden med starkt och stabilt WiFi.
 6. Robusthet och stabilitet? Är prestanda och stabilitet viktigt?
 7. Säkerhetsfunktioner: Uppdaterade säkerhetsfunktioner inklusive WPA3-stöd och VPN-funktioner.
 8. Bandbreddshantering: Prioritera trafik med Quality of Service (QoS) för viktiga applikationer.
 9. Mobilitet och portabilitet: Enkel installation och omkonfiguration för olika miljöer.
 10. Pris och värde: Balans mellan pris och funktioner för bästa möjliga värde.

Router som klarar många användare

1. Hur många enheter ska anslutas samtidigt?
Detta är en central fråga. Hur många enheter kan anslutas till routerns WiFi? Om du behöver ansluta fler enheter måste du säkerställa att din router klarar det. En 5G router brukar klara många användare, flera 100-tals, men alla delar på bandbredden så det beror också på tillämpning.

Många samtidiga enheter

2. Vad ska nätet användas till?
Ska du surfa lokalt för konfiguration eller erbjuda trådlös uppkoppling på en buss? Kontrollera vilka trådlösa standarder och frekvensband routern använder. 2,4 GHz är vanligast och ger bättre täckning men lägre prestanda än 5 GHz. För bättre prestanda satsa på 5 GHz och överväg WiFi 5 (802.11ac) eller WiFi 6 (802.11ax) för snabbare och mer pålitlig uppkoppling, särskilt i miljöer med många samtidiga enheter.
Slutsats: För lokal konfiguration räcker 2,4 GHz och 802.11G. Men om du har andra behov, överväg en router med avancerad accesspunkt för fler användare och konfigurerbar bandbredd

B/G/N/AC?

3. Vilken WiFi-standard stöds?
WiFi 5 (802.11ac) och WiFi 6 (802.11ax) är de senaste standarderna som erbjuder högre hastigheter, bättre prestanda och större kapacitet jämfört med äldre standarder som WiFi 4 (802.11n). WiFi 6, även känd som 802.11ax, erbjuder flera fördelar:

 • Högre hastigheter: Upp till 9,6 Gbit/s, vilket är nästan tre gånger snabbare än WiFi 5.
 • Bättre kapacitet: Hanterar fler enheter samtidigt, idealiskt för miljöer med hög densitet av uppkopplade enheter.
 • Lägre latens: Förbättrad prestanda i applikationer som spel och videoströmning.
 • Ökad effektivitet: Bättre batteritid för uppkopplade enheter genom Target Wake Time (TWT).

Att välja en router med stöd för WiFi 6 kan framtidssäkra ditt nätverk och ge bättre prestanda i krävande miljöer.

Enkel administration av routerns funktioner

4. RADIUS kompatibilitet?
RADIUS är ett system för administration av autentisering och auktorisering. En 5G-router kan fungera utan RADIUS eller som RADIUS-klient/server. RADIUS erbjuder hög säkerhet och är värt att överväga om du behöver dessa funktioner, särskilt om du har fler än fem samtidiga uppkopplingar.

WiFi överallt?

5. WiFi MESH?
Om du behöver täcka ett större område med stark och stabil WiFi, är det viktigt att din router stöder WiFi MESH. Detta system använder flera enheter för att skapa ett enda, sömlöst WiFi-nätverk över en stor yta, vilket är perfekt för stora kontor, lagerlokaler eller hem med många rum.

Stabilare uppkoppling?

6. Stabilitet och prestanda?
För robusthet och pålitlighet, välj en proffsrouter med QoS (servicekvalitet), fjärradministration och pålitlig prestanda. En proffsrouter erbjuder starkare säkerhetsfunktioner och större flexibilitet att administrera ditt nätverk från avlägsna platser, samt möjligheten att skala upp och ner. En bra investering är en router med pålitlig WiFi-uppkoppling och driftskontinuitet.

Säkert och skyddat

7. Säkerhetsfunktioner
Säkerhet är en viktig faktor, särskilt för företag. Se till att routern har uppdaterade säkerhetsfunktioner, inklusive WPA3-stöd för bättre kryptering, VPN-funktioner för säker fjärråtkomst, och regelbundna firmware-uppdateringar för att skydda mot nya hot.

Bandbreddshantering

8. Bandbreddshantering
Möjligheten att prioritera trafik med Quality of Service (QoS) kan vara avgörande för att säkerställa att viktiga applikationer får den bandbredd de behöver. QoS kan hjälpa till att förbättra prestandan för streaming, VoIP, och andra kritiska tjänster genom att prioritera dessa över mindre viktiga trafiktyper.

Mobilitet och portabilitet

9. Mobilitet och portabilitet
Om du ofta byter plats eller använder routern i olika miljöer kan det vara bra att överväga en modell som är enkel att installera och i vissa fall konfigurera om. Routrar som är designade för mobil användning kan ha funktioner som snabb installation, lätt konfiguration, och robusta konstruktioner som tål tuffa miljöer. Detta är särskilt viktigt för användning i byggbodar, fordon, eller andra temporära installationer.

Pris och värde

10. Pris och värde
Priset är alltid en viktig faktor. Balansen mellan pris och de funktioner som erbjuds bör övervägas noga för att säkerställa att du får bästa möjliga värde för pengarna. En dyrare router kan erbjuda bättre prestanda, fler funktioner och högre pålitlighet, vilket kan vara värt den extra investeringen för långsiktig användning.

 • Teltonika RUTX50

  Teltonika RUTX50

  Teltonika RUTX50 är en 5G router med mycket väl tilltagen processor och en robust konstruktion. Routern erbjuder både säker och stabil uppkoppling i kombination med bra prestanda. Routern har...
  4 788,00kr Ex.moms
 • 5G-routerpaket

  5G-routerpaket

  Vårt 5G-router startpaket är avsett för dig som har ett behov av att koppla upp dig mot 5G och stabil täckning. Kanske har du ett litet större nätverk, önskan...
  8 999,00kr Ex.moms
 • Peplink MAX BR1 Pro 5G

  Peplink MAX BR1 Pro 5G

  MAX BR1 Pro 5G från Peplink är en 5G-router med en kraftfull multicore processor och en robust konstruktion. Routern erbjuder både säker och stabil uppkoppling i kombination med enastående...
  9 950,00kr Ex.moms

Hjälp att hitta rätt? Vi kan 5G-routrar med WiFi, hör med oss först!

 • Vad kan vi hjälpa dig med?

 • OBS! Vi säljer endast till företag och organisationer, förfrågningar från privatpersoner besvaras inte.
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök