skip to Main Content
Ibland vill man montera en wifi-antenn utomhus och här kommer våra bästa tips för vad du skall tänka på före installation och under installation -helt enkelt hur du hittar bästa möjliga wifi-antenn eller wlan-antenn för utomhusbruk.

Mycket att vinna med rätt wifi-utomhusantenn

Att installera en utomhusantenn kan ge dig en rad fördelar, framförallt så får du:

bättre räckvidd
högre hastighet
stabilare uppkoppling

Material som dämpar kan undvikas

Att välja en utomhusantenn för wifi framför en wifi-antenn monterad inomhus ger ytterligare en fördel täckningsmässigt. Genom att antennen kan monteras högt och fritt, exempelvis på fasad, så kan längre räckvidder nås. Du har kanske hört att material dämpar radiosignalen och detta är synnerligen verkligt med wifi. Wifi-signaler dämpas effektivt av byggnadsmaterial så om du monterar en wifiantenn inomhus kommer material i väggar, golv och tak att absorbera signalen. Monterar du den högt utomhus kommer signalen att nå längre utomhus, med den blir sämre inomhus.

Normal räckvidd med wifi

Som en generell räckvidd för wifi i Europa inom lagliga gränser (som begränsar uteffekten hos enheterna) kan du nå upp till 50 meter inomhus och 100 meter utomhus oavsett frekvensband. Wifi använder både 2,4 GHz och 5 GHz. Standarden finns i olika versioner som indikeras med en bokstav, 802.11b, 802.11g, och så vidare. Men då versionsbenämningen var svår och inte helt logisk att hålla reda på introducerades istället en siffra, så det blev WiFi 4, WiFi 5 och så vidare.

WiFi 4 (802.11n) var en tidig standard som fokuserade på högre datahastigheter, upp till 600 Mbit/s. Den använder 2,4 GHz eller 5 GHz frekvensband.

WiFi 5 (802.11ac) tog det ett steg längre med hastigheter upp till 3,46 Gbit/s och använder enbart 5 GHz bandet.

WiFi 6 (802.11ax) är den senaste standarden, med hastigheter upp till 9,6 Gbit/s och inkluderar båda frekvensbanden.

WiFi 4 (802.11n) har en typisk inomhusräckvidd på upp till 50 meter och utomhus upp till 100 meter. Detta gäller både för 2,4 GHz och 5 GHz banden, även om 5 GHz ofta har kortare räckvidd, mer nedan. WiFi 5 (802.11ac) använder endast 5 GHz, vilket ger snabbare hastigheter men en begränsad räckvidd jämfört med WiFi 4. WiFi 6 (802.11ax) förbättrar kapaciteten och effektiviteten men håller räckvidden relativt konstant med sina föregångare, i de flesta fall upp till 50 meter inomhus och 100 meter utomhus.

Har du hinder som väggar i vägen så räkna med minst 25% reduktion av signalen på 2,4 GHz, på 5 GHz ändå mer.

Flera frekvensband

Wifi använder sig som sagt, av två frekvensband, 2,4 och 5 GHz. Dessa band är internationella och harmoniserade i i stort sett alla länder. Det enda som skiljer är att 2,4 GHz i USA bland annat och vissa delar av Asien har en högre uteffekt än i Sverige och andra delar av världen. I USA tillåts 1 W uteffekt och i Sverige 100 mW. På 5 GHz finns även radar och i standarden finns inbyggt att om en radar upptäcks av wifi-enheten skall den pausa överföringen. Det här ger dig två viktiga saker att beakta:

1. Undvik en wifi-enhet med bara 5 GHz-stöd om du vet att du har hinder i vägen.
2. Tänk på att välja en antenn för rätt frekvens, behöver du för 2,4 GHz, en för 5 GHz eller en för båda frekvensbanden?

Antennkontakter speciella för wifi

Wifi har på grund av uteffektsbegränsningarna begåvats med en kontakt som från början skulle göra det omöjligt att laborera med för kraftiga antenner. Denna kontakt kallas RP-kontakt och har mittstiftet utbytt mot vanliga antennkontakter. Denna unika nyckling är för länge sedan borta, kontakter går att köpa i stort sett var som helst. I wifi-sammanhang används oftast RP-SMA eller N-kontakter som ser ut så här.

RPSMA antennkontakter hona och hane
N antennkontakter hona och hane

Hur monterar man bäst antennen

När det gäller att hitta bästa sätt att montera antennen så rekommenderar vi att du tänker på följande:

Montera antennen högt och fritt
Undvik kraftigt reflekterande material i närheten som plåttak
Om antennen är högsta punkten på hustak bör den åskskyddas
Håll antennkabeln så kort som möjligt
Försegla alla antennkabelskarvar med vulkaniserande tejp, krympslang eller likande
Klamra fast lös antennkabel med buntband för dragavlastning och för att inte kontakterna, som ofta kläms ihop, skall behöva belastas med onödig vikt

Riktantenn eller rundstrålande

Många undrar om man skall välja en riktantenn eller rundstrålande antenn. En riktantenn lämpar sig om du vill brygga ihop två hus eller har behov av bra täckning i endast en riktning. I alla andra fall rekommenderar vi att du väljer en rundstrålande antenn som täcker 360° runt installationsplatsen.

Ett sista ord om antennkvalitet. Det finns många wifi-antenner på marknaden och många av varierande kvalitet. Med antenner finns det en sanning som vi bevisat i test efter test, man får vad man betalar för. Våra wifi-antenner tillverkas och utvecklas i EU av bästa möjliga material. Vi har både rikt-antenner för utomhusbruk och rundstrålande antenner för installation ute. Tumma inte på kvalitet, du kommer sannolikt ångra dig.

 • GYA02 -riktantenn För Wifi

  GYA02 -riktantenn för wifi

  Antenn med hög förstärkning för wifi/2,4GHz. En prisvärd kvalitetsantenn när signalen är svag. Maströrsfästen i metall medföljer i paketet. För wifi 12 dBi antennvinst Montera på vägg eller antennmast ...
  549,00kr Ex.moms
 • GOA08 Rundstrålande Wifi-antenn

  GOA08 Rundstrålande wifi-antenn

  Robust rundstrålande wifi/wlan-antenn med fäste för maströr. En antenn som är perfekt för wifi och wlan när du söker bra prestanda. Med N-hona kontakt och vägg/maströrsfäste. Rundstrålande Utomhusantenn ...
  896,00kr Ex.moms
 • GRA01 Riktantenn Wifi

  GRA01 riktantenn wifi

  Robust riktantenn/yagiantenn för wifi och wlan med fäste för montering på maströr. En riktantenn som ger en avsevärd förbättring i både räckvidd och prestanda. Med SMA-hona kontakt och vägg/maströrsfäste,...
  1 108,00kr Ex.moms

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.*obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök