skip to Main Content

ComAnt450X korspolariserad LTE450-antenn

Riktantenner som yagiantenner, logperiodiska antenner eller panelantenner sänder och tar emot en signal från framförallt en riktning. Ett bra sätt att visualisera detta är genom att tänka på att en riktantenn fungerar ungefär som en ficklampa, en ficklampa lyser i en smal och koncentrerad stråle i den riktning som den pekar åt. Lyser du på objekt nära är strålen smal och koncentrerad, lyser du på något längre bort är det belysta området större. På samma sätt fungerar en riktantenn, den sänder och tar emot radiosignaler från en enda riktning och ju längre bort den mottagande stationen är ju bredare blir området som täcks av radiosignalen.

Riktantenner används allt som oftast utomhus och fångar inte in signaler från alla riktningar utan är begränsad till ett 45-90 graders område. Genom att koncentrera signalen till ett smalare område får antennen en större förstärkningsgrad vilket gör det möjligt att både sända längre än med en rundstrålande antenn samt dessutom ger riktantennen bättre mottagningsförhållanden än den rundstrålande antennen. Tittar man på mobilnäten är riktantenner populära i områden som ligger utanför tätort med långt till basstationen. Vad gäller andra trådlösa system som radiolänkar eller radiomodem används riktantenner ofta för att koncentrera signalen i en riktning och på så sätt minska risken för störningar genom att varken lyssna eller sända i riktningar som inte är relevanta.

Riktantenner för 4G och 5G

Riktantenner för mobilnäten är konstruerade för ett visst frekvensområde så innan man beställer en antenn gäller det att ha koll på att de fungerar med samma frekvenser som den utrustning man använder. GSM och 3G samt 4G/5G sänder på olika frekvensband och det finns antingen standardiserade antenner för respektive band att välja mellan (yagiantenner) eller så väljer man en antenn som fungerar för samtliga band (panelantenner eller logperiodiska antenner). Oavsett behov har vi antenner för bägge scenariona.

Att rikta in antennen är ett måste när det gäller riktantenner, är den riktad fel, ja då fungerar den inte optimalt. I mobilnätsapplikationer kontaktar du förslagsvis operatören för att ta reda på i vilken riktning som basstationen ligger sen riktar du in antennen i den riktningen. Har du ett proffsmodem eller en bra router kan du ofta se i administratörsgränssnittet vilken signalkvalitet du har och på så sätt fintrimma riktningen.

Välj en kvalitetslösning

Externa antenner kommer att utsättas för moder naturs alla prövningar, beroende på var antennen är installerad kan prövningarna vara olika hårda. Antenner är känsliga för åska eftersom de är gjorda av metall och därför rekommenderar vi att överväga ett åskskydd mellan din utrustning och antennen. En annan sak att tänka på är is som kan belägga antennen, särskilt större yagiantenner eller logperiodiska antenner. Dessa blir då både tunga och kan dessutom påverkas elektriskt om det inte är en antenn med plasthölje. Antenner med metallhölje på de aktiva elementen påverkas tämligen direkt av snö och isbeläggning (vi har dock inga sådana riktantenner i vårt sortiment). En tredje faktor att tänka på är vind, det finns vimpelformade riktantenner där det aktiva elementet är inneslutet i ett stort plasthölje, dessa typer av antenner fångar vinden och ger betydande påfrestningar på antennfästet vid stormar. Väljer du en sådan lösning, se alltid till att antennen är ordentligt monterad på ett fäste och att fästet är ordentligt monterat på byggnaden. Tänk också på att om du får isbeläggning på en sådan antenn i kombination med kraftig vind, ja då kan påfrestningarna vara ganska kraftiga.

Strålningsmönster för riktantenner

Strålningsmönster för riktantennerVi pratade om att riktantenner strålar som ficklampor ovan. I många antennspecifikationer finns fina strålningsdiagram som dock nästan alltid beskriver två olika strålningsmönster. Så vad betyder de?

Om man tittar på ett vanligt diagram för en riktantenn så visar den två diagram som benämns som E-plan och H-plan. En enkel tumregel: vid vertikalt monterad antenn (spröten på antennen är parallella med en vertikalt monterad antennstolpe) är H det horisontella strålningsmönstret och E är det vertikala strålningsmönstret.

Den litet krångligare beskrivningen är att H-plan är det plan i vilket de magnetiska fälten förstärks och E-plan är det plan i vilket de elektriska fälten propagerar. I en vertikalt monterad riktantenn är H-planet vinkelrätt mot axeln hos antennen (i detta fall horisontellt) medan E-planet är det vertikala plan som passerar genom antennen.

Vill du veta mer om riktantenner så djupdyk i vårt utbud.

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.



*obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök