skip to Main Content

Nätverksenheter

Skillnaderna mellan gateways och routrar kan vara förvirrande, det finns både likheter och skillnader mellan routers och gateways, något vi hoppas kunna reda ut i detta inlägg.

Routrar var gateways

Både en router och gateway används för att reglera trafik mellan separata nätverk. Så långt likheterna, skillnaden är att gateways används för att reglera trafik mellan två olika nätverk medan routrar reglerar trafiken mellan två liknande nätverk. För att göra det litet svårare kallades routrar initialt för gateways.

Router och routrar

En router är en nätverksenhet som förmedlar datapaket från ett nätverk till ett annat. En router kan fastställa kortast möjliga väg data skall ta för att gå från enhet A till enhet B. Routern har därför uppgifter om vilka vägar trafiken skall ta vilket effektiviserar överföringen av data. Detta baseras på interna routingtabeller, en router läser inkommande paket och bestämmer hur det skall förmedlas vidare.

Anta att du har ett nätverk som använder TCP / IP som sitt primära protokoll, till exempel internet. Med hjälp av en router kan du ansluta ditt nätverk till internet. Routern ser till att nätverkstrafiken som är avsedd för det lokala nätverket inte sprids ut på Internet. Även det omvända gäller, trafik på internet skall inte spridas på ditt nätverk.

Routrar kan också användas för trafik på företagsinterna nätverk. Funktionen är användbar på stora nätverk när man behöver minska trafikmängden som går över nätverket. Med en router kan nätverket delas in i segment och därmed tillåts endast trafik som är särskilt avsedd för ett annat segment att passera genom routern.

Routrar arbetar på nätverkets lager 3 (layer 3) och vill du veta mer om hur en router fungerar läs denna guide över routern.

Routrar i nätverk

Gateways

En nätverksgateway konverterar datapaket från ett protokoll till ett annat, en gateway är både ingångs- och utgångspunkt till nätverket och kan ansluta sig till olika system. Även om en gateway kan användas för att minska nätverkstrafiken är det oftare en gateway används för att göra kommunikation möjlig mellan olika miljöer och miljöer som har olika protokoll. En gateway kan användas i applikationer där man behöver konvertera från ett protokollformat till ett annat.

En gateway är antingen en server med en gatewayapplikation eller en fysisk enhet med intelligens. Gateways är viktiga i sin roll att definiera gränserna mellan nätverk och det behövs alltid två gateways för att kunna koppla samman två nätverk. Gateways har ingen routingtabell utan istället definieras vad som är det interna nätverket och vad som är att betrakta som externt nätverk. Gateways har normalt två IP addresser, en är den interna IP addressen, en är den externa IP addressen för enheterna utanför det interna nätet.

Gateways arbetar på nätverkets lager 4 (layer 4).

Säkerhet för routrar och gateways

Håll hög säkerhet i nätverkRoutrar måste säkras från att överbelastas med alltför mycket data- och nätverkstrafik i stora nätverk, vid mer komplexa nätverk kan det vara bra att kartlägga hur data färdas över nätverket och undvika överbelastningar.

Vad gäller säkerheten för en gateway är det mer komplext. Eftersom en Gateway är både inträdes- och utträdespunkt i ett nätverk, bör gateway-servrar och utrustning vara robusta mot attacker och virus. Allt som passerar genom nätverksporten kan få tillgång till det interna nätverket. Om en router är överbelastad finns andra möjliga vägar att få data över nätverket medan i fallet med en gateway så försvinner förbindelsen om gatewayen slås ut.

Gateways och framtiden

Morgondagens anslutna enheter kommer att styra allt från inomhustemperaturer, flöde av vatten genom våra vattenledningar att frigöra dolda värden genom att effektivisera sådan processer vi inte tidigare tänkt på. Sakernas internet, internet of things, behöver länkas samman med äldre system och här behövs gateways mellan gammalt och nytt, här finns ett stort och intressant användningsområde för framtiden.

E-bok om routrarVill du ha snabbare och mer tillförlitlig uppkoppling via mobilnäten? Då är en 4G eller 5G router kanske lösningen för dig! Ladda ned vår kostnadsfria e-bok och lär dig allt du behöver veta om routrar för mobilnäten, inklusive hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar, och hur du väljer den bästa routern för dina behov. Ladda ner vår e-bok idag och ta steget mot en snabbare, smidigare och mer pålitlig uppkoppling! Vi har därför satt ihop en 35-sidors e-bok om routrar. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök