skip to Main Content
Routrar och modem är två av de vanligaste komponenterna i ett nätverk, förutom nätverksenheterna förstås. Dessa enheter är hjärtat av många av våra tekniska lösningar, och varje teknikentusiast bör förstå deras funktioner. I vårt sortiment har vi både modem och routers, ibland blir det svårt att se skillnaden mellan ett radiomodem och en radiorouter eller mellan ett 4G modem och en 4G router, så vad är skillnaden mellan modem och router?

Modem eller router?

Historiskt sett är modem och routrar helt separata enheter. En del säger att skillnaden är att modem har seriell port (RS-232) och medan routrar kännetecknas av nätverksportar/ethernetportar. I en mer komplex värld av nätverk, kan både modem och routrar kan ha ethernetport, medan routrar i stort sett aldrig har har enbart seriella portar som RS-232 eller USB. Låter det krångligt? Låt oss reda ut detta genom att dyka djupare in i varje enhets karaktäristiska funktioner.

En router ansluter nätverk

En router fungerar som en gammal hederlig trafikpolis, dirigerar data mellan olika enheter i ett nätverk. En router är en enhet som ansluter två eller flera nätverk till varandra. Ett klassiskt exempel är när ett hemmanätverk ansluts till internet. Ett mer komplicerat exempel kan vara ett lokalt nätverk i ett kontor som ansluter till ett lokalt nätverk i en fjärrvärmeanläggning, eller ett antal pumpstationers lokala nätverk som ansluter till nätverket i en driftcentral. En router kopplar alltså samman flera nätverk och dirigerar nätverkstrafik mellan dem.

Router med brandvägg

Routrar levereras bara med nätverksportar, RJ45 eller fiberportar, eftersom det är underförstått att de skall anslutas till nätverk. De analyserar inkommande och utgående datapaket för att bestämma var paketet skall skickas, och baserat på förinställda regler, väljer den den mest effektiva vägen för data att följa – därav namnet router.

Routrar är inte bara nätverkets dirigenter eller trafikpoliser; de kan också försvara nätverket mot attack. De flesta moderna routrar inkluderar också säkerhetsfunktioner som en inbyggd brandvägg. Brandväggen fungerar som en barriär mellan ditt privata nätverk och den potentiella faran av det offentliga internet. Routern analyserar inkommande datapaket och bestämmer var paketet skall skickas, den väljer rutten data ska skickas, därav det engelska namnet router från ordet route. En router bör ha en brandvägg där brandväggens syfte är att sålla bort potentiella attacker eller hot mot enheter på det lokala nätverket och stänga ute obehöriga användare. De flesta industriella routrar har ganska avancerade brandväggar, allt för att säkerställa att obehöriga användare stängs ute.

Det är också värt att nämna att som tekniken har utvecklats, har routrar blivit mer mångsidiga. Många moderna routrar kan också fungera som trådlösa nätverk eller nätverksswitchar, vilket ger ytterligare ethernetportar och ökar kapaciteten för enheter att ansluta.

Mer om routrar

Modem -en till en

Modemets uppgift är att fungera som en bro mellan ditt nätverk och din internetleverantör. Modem står för modulator-demodulator, vilket i grund och botten beskriver dess huvudfunktion: att omvandla data så att den kan överföras över ett nätverk, oavsett om det är ADSL, fiber, satellit, eller via mobilnät som 4G eller 5G.

Ett traditionellt modem har två gränssnitt; en sida kopplar till din dator eller router via USB, RS-232 eller ethernet via en RJ45-kontakt. Den andra sidan kopplar till din internetleverantörs nätverk. Modemets uppgift är att översätta data från ett protokoll till ett annat protokoll, att omvandla den signal som moduleras via mobilnätet eller det fasta nätet till till exempel IP-trafik som lokala nätverksenheter kan tolka. Detta gör att datan kan översättas och skickas mellan dessa två punkter effektivt. Det är viktigt att notera att medan routrar kan ha inbyggda säkerhetsfunktioner, har oftast inte modem det. Därför är det kritiskt att ha andra säkerhetsåtgärder på plats, såsom en brandvägg, när man använder ett modem.

Trygghetstermen modem

Termen modem har använts i årtionden, vilket gör det till en bekant term för många. Men, tekniken utvecklas ständigt. Många enheter som traditionellt kallas ”modem” har nu inbyggda routingfunktioner, och borde tekniskt sett kallas routrar. Det är inte ovanligt att höra någon referera till en ”4G router” som ett ”4G modem” på grund av denna förväxling.

Termen modem är litet av en trygghetsterm, en term som många är inkörda på och som man fortsätter använda även om det kabelmodem som många har i sitt hem, på kontoret eller på företaget egentligen borde kallas router. Därav menar många 4G router när de säger 4G modem.

Mer om modem

Vi bjuder på de senaste nyheterna om trådlöst, tips om guider och litet nyheter om våra produkter. Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev!

  • Marknadsföringsmedgivande

    Induo AB kommer att använda den information du tillhandahåller via detta formulär för att komma i kontakt med dig och tillhandahålla uppdateringar och marknadsföring. Du kan ändra dig när som helst genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten till ett e-mail du mottar från oss, eller genom att skicka ett mail till [email protected]. Vi behandlar din information med respekt och i enlighet med vår sekretesspraxis. Genom att klicka nedan godkänner du att vi behandlar din information i enlighet med dessa villkor.
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök