skip to Main Content
En router är en nätverksenhet som används för att koppla samman lokala nätverk och vidarebefordra datapaket mellan datornätverk genom att dirigera nätverkstrafiken. Routern bestämmer nästa nätverksadress i kedjan och har koll på vart datapaket skall skickas. En router kan vara trådlös, 4G-bredbandsrouter till exempel, eller trådbunden, en nätverksrouter.


Routermönstrad kaffeI stora nät, internet är ett bra exempel, måste datapaket passera många routrar innan det når sitt slutmål. I andra typer av nät, som radiomodemsnät, måste kanske datapaketet bara göra ett hopp för att komma till sin slutdestination. En router kan i princip hantera vilka nätverksprotokoll som helst men i de allra flesta nätverk är de dedikerade till att förmedla IP-trafik.

Router sammankopplar nätverk

En router har alltid anslutningar till två eller flera nätverksenheter från olika nätverk (här är den stora skillnaden mot en switch, som förbinder nätverksenheter från ett enda nätverk). När ett datapaket inkommer på en nätverksport läser routern adressinformationen i datapaketet för att bestämma dess slutliga destination.

Routingtabell är routerns karta

En router har en intern routingpolicy eller routingtabell för att se till att datapaketen hamnar rätt. Routingtabeller kan skapas manuellt eller dynamiskt vilket är att föredra i nätverk som ändras kontinuerligt. När flera routrar används sammankopplade i nätverk kan de utbyta information genom ett dynamiskt routingprotokoll och upprätta en tabell med destinationsadresser. Routern använder routingtabellen för att beräkna bästa vägen att förmedla paket. När en router inte kan avgöra till vilket nätverk data ska skickas så skickas det till en förkonfigurerad adress, default gateway.

Olika typer av routrar

En router har olika gränssnitt för olika typer av nätverksanslutningar, det finns routrar för kopparkabel, fiberkabel och så klart trådlösa routrar som routrar för mobilt bredband eller radiomodem och radiolänkar.

Routern använder två plan

En router fungerar i två steg som kallas plan:

Kontrollplan (control plane):

En router listar vilken väg som skall användas för att vidarebefordra datapaket, i routingtabellen anges inte bara genom vilken fysisk anslutning routern skall ansluta utan även till vilken IP-adress. Statiska och dynamiska rutter lagras i routerns Routing Information Base (RIB). Kontrollplanet rensar sedan RIB från icke väsentlig information och skapar en Forwarding Information Base (FIB) för användning av Forwarding plane(”vidarebefordringsplanet”).

Forwarding plane (”vidarebefordringsplan”):

Routern vidarebefordrar datapaket mellan inkommande och utgående anslutning och dirigerar trafik till rätt nätverkstyp med hjälp av adressinformation i datapaketen.

Garn format till nätverkskablar
Tux Linux symbol

Linux operativsystem

Moderna höghastighetsroutrar är i stort sett små, specialiserade datorer med kraftfullt hårdvara för routingfunktioner, de innehåller system för kryptering och tunnelprotokoll. Många av de ledande routrarna baseras på Linux operativsystem för maximal stabilitet.

E-bok om routrarVill du ha snabbare och mer tillförlitlig uppkoppling via mobilnäten? Då är en 4G eller 5G router kanske lösningen för dig! Ladda ned vår kostnadsfria e-bok och lär dig allt du behöver veta om routrar för mobilnäten, inklusive hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar, och hur du väljer den bästa routern för dina behov. Ladda ner vår e-bok idag och ta steget mot en snabbare, smidigare och mer pålitlig uppkoppling! Vi har därför satt ihop en 35-sidors e-bok om routrar. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök