skip to Main Content

Basstation med för många antenner

Antenner finns i vanligtvis i två utföranden, rundstrålande antenner och riktade antenner (yagiantenner eller panelantenner). Så vad är skillnaden mellan rundstrålande antenner och riktantenner?

Välja rundstrålande eller riktantenn?

Nästan alla trådlösa system baseras på tre huvudkomponenter: en yttre antenn, en antennkabel och den produkt som tar emot signalen. Vad gäller antenner så finns olika modeller och utföranden, så vad väljer man?

Rundstrålande antenner

Tänk på rundstrålande antenner som bruksantenner, en populär allround antenn som passar de flesta användare. I allmänhet är omniantenner, eller rundstrålande antenner, antenner som används på apparatskåp, bussar, fasader och liknande. Antenner som tar emot signalen från ett 360-graders område och som därmed kan ta emot signal från en eller ofta flera basstationer på en gång.

Exempel på rundstrålande antennerRundstrålande antenner har fördelen att de inte behöver riktas i någon särskild riktning, de blir därmed lättare att installera. Rundstrålande antenner är i allmänhet långa stavliknande cylindrar eller antennspröt men de kan även vara formade som antennpuckar. Rundstrålande antenner finns med antennförstärkning på upp till cirka 5-6 dBi. Högre antennförstärkning än så skall du helst inte ha från en rundstrålande antenn, mer om det längre ned. Vid dålig signal inomhus så kan en så enkel förbättring som en rundstrålande antenn monterad på utsidan av fasaden förbättra signalstyrkan med 10-tals dB.

Rundstrålande antenner kan monteras på en rad olika sätt. Genom antennens 360 graders strålningsmönster, kan den även monteras upp och ned från ett tak i inomhus. Tack vare antennernas form är de mycket populära att fästa direkt på produkten. Många wifilösningar för hemmabruk har en rad rundstrålande antenner monterade direkt på router eller accesspunkt som exempel.

Rundstrålande antenn med riktverkan

För att ge rundstrålande antenner för 4G antennvinst kan man modifiera strålningsmönstret så att det inte strålar lika i alla riktningar utan istället trycks in från toppen och botten vilket ger ett strålningsmönster likt en tillplattad ballong. Rundstrålande antenner som har en kraftig riktverkan har ett strålningsmönster som ser ut som en pannkaka med mycket smal vertikal strålning, men med stor horisontell täckning. Denna typ av antenndesign kan nå långa kommunikationsavstånd i teorin, men dess rundstrålande egenskaper är begränsade varför vi avråder från bruk av sådan antenner.

Fördelar

enkel installation
kan ta emot signal från flera basstationer
mindre känslig om en basstation slås ut
prisvärd
bra om antenn måste monteras på fasad i urban miljö

Nackdelar

når inte så långt som en riktantenn
inte så bra för områden med dålig mottagning

Riktantenner

Riktantenner har ett mer specialiserat område, de tar emot signal från en 45-90 graders riktning. Dess förmåga att fokusera på ett smalare område gör det möjligt att nå längre än med den rundstrålande antennen och förstärka signalen mer. Men tack vare sitt riktningsområde tenderar riktantenner att endast ta emot signal från en basstation. Riktantennen riktas mot en specifik basstation och de har ofta en högre förstärkning än rundstrålande antenner.
Bättre täckning för 4G
Riktantenner koncentrerar alltså sin sändning och mottagning i en riktning vilket också betyder att de inte tar upp störningar från andra system mer än i den riktning antennen riktats, det gör riktantennen till ett bra val även i störningsrika miljöer. Vanliga riktantenner är yagiantenner och panelantenner. Yagiantenner är antenner med många antennspröt på rad medan panelantenner ofta är en kompakt låda utan utstickande antennspröt. En riktantenn kan vara litet mer krävande att installera då den måste riktas mot basstationen. Riktantenner monteras med fördel på antennmast eller väggfäste. Har man en vägg eller mast bakom antennen kommer man att få en fördelaktig extra riktverkan av materialet bakom antennen. En riktantenn monterad högt på maströr korrekt inriktad mot en basstation ge 10-20 dB i ökad signalstyrka.

Riktantenner används sällan i mobila applikationer utan är mer användbara i tillämpningar som ligger avlägset eller på platser med dålig mottagning eller signalstyrka.

Fördelar

mer kraftfull än rundstrålande antenn
bästa alternativet i avlägsna områden
bra alternativ vid mycket svag signal
mindre känslig för störningar

Nackdelar

riktad mot en basstation, går den ned försvinner signalen
behöver riktas in vid installation
specialiserade antenner som potentiellt kan ge mer signal, men de kräver mer arbete att sätta upp

Så vad väljer man, skall man använda en gaffel för att äta ärt soppa och en sked för att äta pannkakorna? Det beror helt enkelt på situationen, båda har sina styrkor och svagheter och passar i olika sammanhang.

Som en tumregel, om du bara är ute efter att förbättra signalen för en operatör eller om du bara har en basstation, använd en riktantenn. De är mer kraftfulla och det tar inte mycket mer arbete att rikta in den mot mobilmasten. Om du är ute efter att nå flera operatörer eller basstationer så välj rundstrålande antenn. Särskilt om du redan har ganska bra signal men byggnadsmaterialet är det största problemet som hindrar din signal, då detta är en vinnare, också.

Antenner för mobilnäten

Antenner för mobilnätenRundstrålande och riktantenner för mobilnät och wifi. Ett rikt urval av antenner för alla dina behov.

Antenner för mobilnäten

Antenner för radio

Yagi antenn för GSM, 3G och 4GRundstrålande och riktantenner för radionät. Ett beprövat sortiment av antenner som klarar påfrestningar.

Antenner för radio

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.*obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök