skip to Main Content

Förra veckans inslag i Uppdrag Granskning om säkerheten i WLAN nät i svenska hem tog vi initialt som ett marginellt problem, det är lätt att bli hemmablind och att inte vara medveten om att inte varje människa vet skillnaden mellan WEP och WPA kryptering. De flesta som såg inslaget kan hålla med om att WEP inte är ett bra sätt att kryptera nätverk, trots det visar till exempel bloggen Tech Blog of Sweden att så mycket som 50% i ett testområde faktiskt förlitar sig på WEP kryptering medan andra undersökningar, som till exempel av bloggen Macken inte hittar ett enda WEP nätverk, däremot en rad oskyddade nätverk.

WEP=Näpp!

För dig som använder WEP så rekommenderas byte till WPA och för dig som redan har WPA finns ett par ytterligare tips på vägen:

1. Stäng av SSID. Vissa finner en sport att hitta på roliga nätverksnamn och jag har sett massor av roliga namn. Men att ha SSID på innebär att man sänder ut en information om att ”HÄR FINNS ETT TRÅDLÖST NÄTVERK”. Stänger man av SSID så finns ingen sådan utsändning och endast den som känner till SSID kan hitta nätverket. Klart minskad risk alltså.

2. MAC adress filtrering. Att bara tillåta dina egna datorers MAC adresser (ethernetidentiteter) gör det svårt för utomstående att ansluta till nätverket då varje MAC adress är unik. Detta går att knäcka med så kallad spoofing, men den risken får ses som marginell om WPA är på och SSID av.

3. Ändra routerns administratör och loginuppgifter. Att använda ett SSID med routerns modell är i kombination med icke ändrade inloggningsuppgifter inte en lyckad lösning. Risken för angrepp är mycket stor då!

Så hur stor är risken att utsättas för ett intrång i ditt trådlösa nätverk? Jag skulle vara avsevärt mer ängslig för det som finns ute på internet. Rent krasst, om du har en räckvidd på 50 meters radie runt ditt hus så lär det inte vara helt lockande att i skydd av mörkret smyga runt med en bärbar dator och sniffa upp dina korttransaktioner eller lösenord. Risken för upptäckt är påfallande stor och den som vill ägna sig åt sådan här skumraskverksamhet hittar du snarare någon annan stans på internet än smygandes i en buske, eller i en bil som smyger runt i villaområdet.

Se till att byta ditt nätverks säkerhet till WPA kryptering och följ ovanstående råd så kan du surfa ganska tryggt.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök