skip to Main Content
Vi har hamnat i en kommunikationsmoment22-situation och det är lika krångligt som det låter. I ena ringhörnan järnvägens säkerhet, i den andra möjligheten att surfa och ringa mobilt på och kring järnvägen. I våras var det tänkt att uteffekten på basstationer runt järnvägsnäten skulle få skruvas på för fullt, idag sänder de ju med strypt effekt. Det här skulle potentiellt innebära att SJs kundtjänst skulle få färre påknackningar från folk som tycker att tappade mobilsamtal ombord på tåg är sådär. Det skulle också avlasta mobiloperatörernas kundtjänster som får ta samtal från irriterade abonnenter. För att inte tala om hur mycket attraktivare det är att åka tåg när samtal och surf fungerar ombord vilket mätt efter 2015s måttstock är sådär.

Säkerhet eller snabbt mobilt bredband i intressekonflikt

Det som hindrar en intressegrupps kommunikation är den andra gruppens kommunikationsnätverk. Kommunikationen står mot kommunikation. Konflikten är mellan järnvägens egna mobilnät, GSM-R och det vanliga mobilnätet där man befarar att tågsystemen inte står pall för en högre uteffekt från basstationerna utan att passagerarnas säkerhet äventyras. Naturligtvis finns en lösning, men den är så dyr att den inte installerats på allt som rullar på räls. Så på väg mot 5G färdas vi i plåtvagnar som är miljövänliga men mobilovänliga, trots att vi befinner oss mitt i den gyllene mobilmedelåldern.

Men man skall alltid se möjligheter i det omöjliga, så under tiden har jag ett förslag. Man kanske kunde skapa internetanpassat tågåkande? Speciella surfa-på-räls-biljetter? Tåget tar då jämna internetpauser längs sträckan, där man får låt säga 15 minuter på sig att springa ut i verkligheten och hämta det där viktiga mailet man behöver svara på snabbt eller ringa kunden som bara måste ha svar. Här finns massor av möjligheter för driftiga företagare, varför inte starta ett internetcafe på järnvägsstationen i Hallsberg till exempel? Varför inte komplettera med att Telia ställer upp sina utrangerade telefonkiosker på järnvägsstationerna runt om i Sverige för att erbjuda regnskydd till surfhungrande tågresenärer?

Ett annat alternativ hade ju varit att tågen och mobilnäten fick samsas, mellan 06-18 får mobilanpassade vagnar rulla och basstationerna köra för fullt, resten av dygnet får allt rulla, det hade kanske varit mer jämlikt?

/Ulf Seijmer

Krönikan publicerades i SKEF News nummer 3·2015

Ulf Seijmer tycker till
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök