Internet of Things är en vision. En vision som omvandlas till verklighet just nu. Termen the Internet of Things, förkortat IoT, användes första gången av Kevin Ashton 1999 och avsåg RFID baserade system för automatisk identifiering, system som kanske skall ses som urfadern för Internet of Things. Internet of Things har ingen av språkrådet erkänd benämning, nen sakernas internet kan vara ett sådant exempel.
Sakernas internet refererar till objekt med unik identitet och deras närvaro i en internetliknande infrastruktur. Naturligtvis finns det en stor fördel att sammankoppla saker med varandra. Ett exempel kan vara hushållsapparater, uppvärmning och belysning som kan få information från dörrlåset när du lämnar hemmet. Automatiskt kan alla elförbrukare slås av och värmen sänkas någon grad. Det skulle innebära en enklare vardag och frågor som -stängde jag av kaffebryggaren? kan anses vara tillhöriga 1900-talet.
M2M och IoT i ny rapport
I sin nysläppta rapport om den globala M2M marknaden menar Berg Insight att antalet mobila uppkopplingar för M2M kommer att växa från förra årets 108 miljoner anslutningar till 359,3 miljoner 2016, det motsvarar en årlig tillväxt på 27,2%. ”In the coming years millions of motor vehicles, utility meters, consumer electronics, security alarms and other machines will become networked” menar Berg Insight.
Telia menar att omkring 10 % av de globala M2M anslutningarna kommer att bli celullära, deras vision är 1 miljard uppkopplade maskiner 2020, Ericssons är 50 miljarder, ett stort glapp.
Oavsett vilken siffra som kommer att gälla så är det oerhört viktigt att utgå från öppna standarder som är långsiktigt hållbara och som kan interagera med varandra. Det går inte att koppla upp 50 miljarder maskiner och tro att det är stopp där, utvecklingen kommer gå vidare, samtidigt måste de standarder som används för kommunikation vara öppna och kompatibla med varandra. Visionen vi har är att framtiden kommer att innebära att olika trådlösa tekniker kan samverka i en enda infrastruktur, ett nät, en uppkopplingsväg och en standard, kanske den visionen kommer att benämnas med termen 5G.
Lär dig mer om IoT
För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.