skip to Main Content

IoT, Internet of Things som en samling disruptiva teknologier för digitalisering. När vi tänker på IoT så kanske vi först och främst tänker på smarta klockor, uppkopplade bilar, den uppkopplade tvättmaskinen hemma, vårt smarta hem och vårt larmsystem på landet, och så vidare.

Men hur kan IoT användas för att göra för att skapa samhällsnytta?

Låt oss spana på fyra olika kategorier:

  • hälsa och sjukvård
  • avfallshantering
  • parkeringslösningar
  • insamling av data

Så låt oss börja direkt med hälsa och sjukvård.

IoT för sjukvård och hälsa

Hemsjukvård är ett lysande exempel där man med hjälp av IoT kan digitalisera och flytta vården från sjukhuset till hemmet. Det gör att en äldre person eller en multisjuk person kan sköta sin vård hemifrån, till största del på egen hand.

Hemsjukvård kan leda till snabbare insatser och sänkta kostnader, framför allt när vi skalar upp lösningen, så blir det ur ett större perspektiv ganska stora besparingar. Hemsjukvård, telemedicin eller fjärrsjukvård är någonting som skulle kunna vara bra även i fattiga länder där teknik kan köras ut till de som behöver vår när man har långt till sjukhuset eller vägar och infrastruktur är dåliga.

vård hemmaDet finns många goda exempel på hemsjukvård, men vi pratar gärna om Borgholm och den lösning de har testatm, ett projekt som vi varit inblandade i. Det vi ser på skärmen här är Greta som skrevs ut med olika typer av sjukdomar, en multisjuk dam med hög ålder. Greta och andra i samma situation skulle kunna sköta sin vård hemifrån, det var tanken. Så med en gateway, lite sensorer, en iPad och en utbildning så var Greta igång på 30 minuter.

Det Greta kan göra är att gå upp på morgonen och sköta sin provtagning själv och om hon behöver komma i kontakt med vården då kan hon klicka på mina kontakter, boka möten och direkt sätta sig i kontakt med dem som kan hjälpa henne direkt.

På ett större plan har man sänkt kostnaden för vård men också sänkt antalet ambulansresor som behöv, framför har man ökat hennes livskvalitet någonting enormt.

Bara genom att med hjälp av IoT flytta hemsjukvården till patienterna så kan man sänka kostnader och också erbjuda vård till flera patienter. En lätt ekvation att räkna hem kan man tycka. Vi har skrivit mer om detta projekt här.

Spåra tillgångar inomhus

Under Covid var det högt tryck på sjukhusen, i diskussioner berättade många att man hade lagt ner timmar, dagar, ibland så mycket som en veckas arbete på att leta efter olika typer av maskiner för att kunna sätta upp ytterligare vårdplatser. I ett fall var en respirator borta och de hade letat igenom hela sjukhuset, men hittade inte den här maskinen någonstans. Den var bara borta.

Då väcks frågan framför allt om inomhusspårning, kanske inte främst av personal, men framför allt av olika tillgångar. Den här frågan är oerhört intressant för det finns mycket tillgångar på ett sjukhus och det finns mycket tid att spara om man vid en insats kan se exakt var en enhet står nånstans.

Det finns ju olika tekniker att jobba med för inomhusspårning. Det här är de tre vi först kom att tänka på.

5G

Med 5G tekniken så kommer vi att kunna positionera inomhus ner på ett par decimeters avstånd, vilket är helt fantastiskt.

Wifi som stödsystem

Men om vi ska titta på tekniker som finns idag? Olika typer av wifi lösningar där man faktiskt använder sig av det WiFi nätet som som finns på ett sjukhus där man med hjälp av accesspunkter grovt kan pejla in sig och sedan använder man annan teknik som till exempel Bluetooth för att positionera in sig i olika typer av rum.

Wirepas

Det finns också tekniker där man bygger upp en helt ny infrastruktur. En sådan är Wirepas. Med sådana system får man sätta upp olika typer av fasta, så kallade ankare för att kunna positionera saker inne i en byggnad och där kan man positionera på någon meter när var olika typer av tillgångar finns.

Vill du veta mer om lösningen så finns en längre artikel här.

Avfallshantering

Det här är någonting som vinner otroligt mycket på att vara uppkopplat med hjälp av IoT. Vi kan spara 40-50 % av alla våra transporter genom uppkopplade sopkärl. Det här kan handla om att man sätter olika typer av sensorer på kanske framför allt containers och större kärl, men även soptunnor på stan så att säga.

Den här plattformen talar ju om då hur många papperskorgar som är fulla, hur många som i princip svämmar över och hur många som har skräp runt omkring.

Man kan inte bara vinna transporter, utan man kan dessutom sätta in punktinsatser när det behövs. Det är ju någonting som jättefint harmoniserar med den utveckling vi behöver ha i framtiden.

Och här kan vi i ett program direkt vi kan planera vilka tunnor som ska tömmas baserat på olika förhållanden. Vi kan tilldela dem till en förare och vi kan skicka det direkt ut till fordons dator som vet vart de ska köra nästa gång. Helt automatiserat.

Parkeringssystem

En annan applikation där ju IoT kan hjälpa till är ju parkeringssystem och då kan man använda de här sensorerna som man monterar antingen nedsänkta i asfalten, på asfalten eller ovanför parkeringen.

Om man monterar dem i asfalten så kan man ju jobba med dem även på utomhusparkeringen och då kan vi se om det står en bil på plats. Och gör det inte det så kan vi ju guida någon som söker parkering till den parkeringsplatsen. Då får vi mindre antal resor i framför allt stadskärnorna. Sen kan vi också se om det står en bil på en platsen som kräver handikapptillstånd eller andra specialtillstånd. I och med att vi antingen har en Bluetooth-tag i bilen eller bara Bluetooth i mobilen som identifierar vem vi är så kan vi se om den personen som står på den här platsen har tillstånd att stå där.

Vi kan automatiskt påbörja en debitering när bilen har parkerats och vi avslutar automatiskt när bilen kör därifrån.

Det kan se ut som den här sensorn som limmas på asfalten och som faktiskt går att köra över med en snöplog.

Detta kan enkelt användas för parkeringsövervakning. Se på bilden intill, där ser ni att det står en bil men ingen har betalat för sin parkering och då kan man ju ta sig dit och se vad det är för typ av fordon som står där och utfärda en parkeringsböter till exempel.

Slutsats:

Det finns också många andra områden där medborgarna i kommunen kan få hjälp av IoT.

Det kan ju handla om att se till exempel på temperaturen, mäta luftkvalitet, mäta vattennivåer och så vidare i olika vattendrag och sen presentera dem på ett bra och överskådligt sätt.

I framtiden kommer vi att se nya utmanare från framförallt satellituppkoppling av både LoRaWAN och 5G-enheter. Men om du skall agera under 2023, då är detta inget att titta på just nu.

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.





* obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök