skip to Main Content
Seriella portar, RS-232, RS-485 och RS-422, används alltjämt i exempelvis automationstillämpningar, i fastighetsautomation och industriell automation för kommunikation med PLC eller undercentraler. Seriella portar är också vanliga i SCADA-system och driftövervakning. Den här guiden vänder sig till dig som står i begrepp att uppdatera din kommunikationslösning och som funderar över vad som finns och vilken strategi man skall lägga upp.

Seriellt trådlöst -här är dina valmöjligheter

4G modem med RS-232Även om RS-232 är en standard som hängt med sedan 1962 finns alltjämt system som använder dessa gränssnitt för kommunikation. Ur vårt sortiment kan man välja två strategier för att koppla samman utrustningar med RS-232, radiomodem och GSM/3G/4G-modem. Med radiomodem blir man sin egen operatör och får ett robust och anpassningsbart nät med inbyggd kryptering, med modem för mobilnäten är man snabbt igång men kan behöva säkra upp kommunikationen med kryptering för att undvika angrepp utifrån. Med ett operatörsbaserat nät så är man snabbt igång, men man kan behöva göra andra avvägningar helt enkelt.

Seriellt och ethernet, ett bra val

Då det blir allt vanligare att byta ut seriella enheter till enheter med ethernet så kan en smartare väg att gå vara att samtidigt som man uppdaterar sin kommunikationsväg, byta till enheter med både seriell och ethernetport, då kan man nyttja den seriella porten först och senare gå över till ethernet men först skall vi titta på modem för seriell kommunikation.

GSM-modem

maestro 110 GSM-modemMaestro 100-serien är kompakta GSM-modem/3G-modem som ger en internetanslutning via en seriell port. Inom kort presenteras den senaste versionen av Maestro 100 serien, M110, som är ett kompakt GSM-modem med en D-sub anslutning. Maestro 100-serien har tillverkats under många, många år. Det är kompakta, robusta GSM-modem som håller i många år och som är kända för att inte tappa kontakten med omvärlden.

M110 är det senaste i serien och är kompakt och inrymt i en kapsling av aluminium. Modemet har en anslutningskontakt för yttre antenn för den som vill ansluta en kraftigare antenn.

4G-modem

För den som vill koppla upp en utrustning med seriell port med högre hastighet kan 4G modem vara ett snabbt och attraktivt alternativ till GSM-modem/3G-modem. 4G finns i de flesta delar av landet och har en väl tilltagen kapacitet och täckning.

mlb-g3003 lte cat1 4g-modemVi har exempelvis 4G modemet MLB-G3003 som är ett LTE-modem med fallback till GSM. Liksom Maestro M110 har det en seriell anslutning, en RS-232-kontakt, det är ett miljötåligt modem som klarar temperaturer ner till -40 grader. Det här modemet är ett bra alternativ till äldre GSM-modem som behöver fasas ut eller uppgraderas, och den ger en hög hastighet via RS-232 och 4G-band.

Modemet klarar 4G och erbjuder en hastighet på upp till 10 megabit per sekund, då RS-232 i allmänhet inte är specad för så snabba hastigheter oavsett applikation så är hastigheten fullt tillräckligt.

Både Maestro M110 och MLB-G3003 styrs med hjälp av AT-kommandon.

Radiomodem och privata radionät

SATELLINE-EASy radiomodem med displayRadiomodem ger snabba och kostnadseffektiva nät som är oberoende av operatörer och månadsavgifter. Driftskostnaden är antingen kostnadsfri eller mycket låg beroende på vilken frekvens som används. Radiomodem är alltid online och ger pålitlig, realtidskommunikation över avstånd från tiotals eller hundratals meter upp till 80-100 kilometer. Tack vare att varje modem kan användas för att repetera meddelanden kan räckvidden förlängas. Radiomodemnätverk baserade på våra radiomodem från SATEL är därmed flexibla, lätta att expandera och kan byggas i nätverk som täcker enstaka punkter eller nätverk bestående av hundratals modem.

Det klassiska radiomodemet SATELLINE-EASy har en RS-232 port och kraftfull sändare, det fungerar på de fria kanalerna i Sverige eller kan användas på en egen, allokerad smalbandsfrekvens för telemetri, larm och dataöverföringsapplikationer. Radiomodem är alltså ett intressant alternativ till operatörernas nät.

Seriellt och ethernet i harmoni

Som vi nämnde tidigare, står du i begrepp att bygga en helt ny kommunikationsinfrastruktur, varför inte satsa på att uppdatera kommunikationen först och senare den hårdvara som ansluts till kommunikationslösningen. Med andra ord, välj en kommunikationslösning som fungerar med både seriell kommunikation och med IP-trafik parallellt.

Seriellt och ethernet via 4G

4g-router MLiS MLB-G4202Skall du ändå satsa på att uppdatera ditt nätverk till en helt ny lösning så tycker du säkert också att det är 4G du skall satsa på om det är mobilnäten som är ditt val. 4G är så framtidssäkrat det kan bli av de olika mobilnäten.

Ett bra förslag på 4G router med många anslutningar är MLBG4202, en robust 4G-router med dubbla nätverksportar och dubbla SIM-kortsplatser samt seriella gränssnitt. Routern har också antennkontakter för extern antenn. I botten av routern finns en niopolig D-sub, och där kan man ansluta en RS-232, RS-485 eller RS-422. MLBG4202 är en robust 4G-router som klarar från minus 40 och upp till plus 75 grader.

Seriellt och ethernet via radio

SATEL XPRS är en datakommunikationslösning för affärskritiska system som SCADA och automationsanläggningar. SATEL XPRS används i privata radionät men kan arbeta parallellt med system som använder exempelvis 4G.

Radiomodem SATELLAR med displaySATEL XPRS ger en tillförlitlig dataöverföring med lång räckvidd och erbjuder den högsta tillgängligheten under alla omständigheter. SATEL XPRS bygger på den stabila routern SATELLAR XT 5RC som har både nätverksport och seriell anslutning. Med radioroutrar kan täckning byggas på alla platser där anslutning krävs. Genom att SATEL XPRS har både seriella anslutningar och ethernetportar kan den användas för modernisering av äldre seriella system. SATEL XPRS möjliggör användning av befintlig seriell infrastruktur blandat med nya IP-komponenter. Detta gör att livslängden hos de gamla seriella komponenterna förlängs, och övergångsperioden blir både smartare och enklare, nätverksmoderniseringen kan göras steg för steg.

Självklart finns vi tillgängliga för att svara på alla dina frågor om seriell kommunikation, vi hörs!

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök