skip to Main Content

olika sma-kontakter

Är det en RP-SMA eller SMA? -En vanlig fråga vi får, här hittar du allt du behöver veta om de två kontaktdonen som är släkt med varandra. Skillnaden mellan donen är egentligen bara att de bytt mittstift med varandra, från början för att göra det svårt att byta antenner på wifi-utrustning.

Historien om SMA

SMA (en förkortning för SubMiniature version A) är en kontakt som togs fram på 1960-talet och tillhör en serie koaxialdon för högfrekvensapplikationer.SMA-kontakten är avsedd för frekvensband upp till 18 GHz ( även om det finns specialmodeller av SMA-kontakter som klarar upp till 26 GHz). Den kategoriseras av att den har lågt elektromagnetisk interferens och bra skärmningsegenskaper.

sma-hane och sma-honaSMA-kontakten har en impedans på 50 Ω och är tänkt för halvstyva kablar, genom att den är liten och kompakt så är den framförallt avsedd för tunnare kablar. SMA skulle vara kompakt och kunna sammankoppla kablar, antenner och annan utrustning genom att kontakterna skruvas ihop med ett gängat kontaktstycke. SMA-kontakter dras normalt åt endast med den kraft som man kan anbringa med handkraft. Normalt skall kontaktdonen klarar några hundra i- och urkopplingar, donet skall klara upp till 500 cykler, allt bygger på hur försiktig man är med att ansluta kontakterna rakt och om man lyckas med att inte rotera mittstift eller hylsa i kontaktdonet. Framförallt hylsan är den vanligaste felkällan efter många sammankopplingar.

RP-SMA eller SMA

RP-SMA eller RSMA är en populär variant av SMA-donet med en omvänd konstruktion mot en vanlig SMA-kontakt. Kontaktdonet tillkom för att göra det svårt att byta antenn på wifi-utrustningar där det var en specificerad maximal uteffekt. Det tog dock inte många år innan tillverkning av RP-SMA tog fart och tillverkare kan inte längre begränsa effekten med kontaktdonet.

Skillnaden mellan de två donen är att där SMA har mittstift, har RP-SMA hylsa.

Mittstift Kontakthölje
Gängad insida SMA Hane RP-SMA Hane
Gängad utsida RP-SMA Hona SMA Hona

SMA hane och SMA hona

SMA-hane kontakten har en hylsa gängad på insidan, som en mutter, och mittstift. SMA-hona kontakten har istället en gängad utsida, som en bult, och hylsa i mitten.

Antennkontakt sma hona
Antennkontakt sma hane

RP-SMA

RP-SMA-honkontakten har alltså samma ytterhölje som konventionell SMA-kontakt med gängorna på utsidan men på RP-SMA ersätts mittdelen av ett stift från hankontakten.

Antennkontakt rp-sma hona
Antennkontakt rp-sma hane

SMA-kontakten förväxlas ibland med F-kontakten som används för TV-installationer. Läs mer om F-kontakten och andra kontaktdon i detta inlägg.

 • SMA Hona Till SMA Hona

  SMA Hona till SMA Hona

  Antennkabelskarv, antennadapter eller könbytare. En kontakt med dubbla SMA-honkontakter för sammankoppling av två stycken SMA-hankontakter. Populär när två antennkablar skall skarvas till exempel.
  103,00kr Ex.moms
 • Adapter SMA Hona Till RP-SMA Hane

  Adapter SMA Hona till RP-SMA Hane

  Antennadapter med SMA Hona till RP-SMA Hane, en kontakt som är vanlig i wifi-sammanhang. För skarv av antennkabel eller övergång mellan olika kontakttyper.
  103,00kr Ex.moms
 • Adapter SMA Hane Till RP-SMA Hane

  Adapter SMA Hane till RP-SMA Hane

  Antennadapter med SMA Hane till RP-SMA hane, en kontakt som är vanlig i wifi-sammanhang. För skarv av antennkabel eller övergång mellan olika kontakttyper.
  125,00kr Ex.moms
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök