skip to Main Content

Ulf Seijmer tycker till

Kalifornien, ett mecka för stora teknikföretag och hemmaarena för Silikondalen. Här är efterfrågan föga förvånande stor på trådlös uppkoppling. En av de stora operatörerna Verizon har sett trådlös trafik dubbleras de senaste 12 månaderna och räknar med en 650 procentig ökning av data till 2018. I San Fransisco är läget litet akut. Man saknar ytterligare radiospektrum för att möta efterfrågan och tillväxten är kraftig. Med nya basstationer skulle man kunna öka datakapaciteten med 300-400 % vilket behövs för att hantera fler användare i nätet.

I staden har man nu fått byta strategi för basstationsutbyggnad, traditionella basstationer täcker helt enkelt för stora områden och man måste satsa på teknik som istället täcker något enstaka kvarter. Detta gör att man börjar bygga basstationer i belysningsstolpar, på elstolpar och byggnaders tak. Detta ställer krav på operatörerna att öka sin kreativitet och söka lösningar utanför ramarna, snabbt måste man få fram nya mastplatser och det har så klart inneburit att tillståndsfrågorna ökat samtidigt som förordningar och ansökningsprocesser inte är anpassade för dessa strömsnåla tekniker, handläggningstiden blir därför ett problem.

Belysningsstolpar som basstationer

Ungefär 1 400 basstationer täcker San Francisco, och ungefär en tredjedel av dem är redan placerade i el- och belysningsstolpar. Bara under hösten har Verizon installerat 400 fler mindre basstationer i staden. Liksom i många andra länder finns det fler än en operatör. Verizon är alltså inte den enda som installerar basstationer i befintlig infrastruktur i denna stad, utan sannolikt är de tre som jagar samma stolpar.

Man kan verkligen säga att utvecklingen är kraftigt på uppgång, samtidigt som många grannar vänder sig emot att ha en basstation några meter från sitt vardagsrum. Detta har skapat en debatt då få vill ha stationerna samtidigt som allt fler väljer att koppla upp sig via mobilnäten även hemma, och även pensionera datorn till förmån för en platt surflösning.

Jag frågar mig inte om denna situation kommer att uppstå i Sverige, jag frågar mig när den kommer att uppstå. Och jag undrar hur väl vi är förberedda på basstationslådor i fler än var fjärde gathörn?

Jag vet att för länge sedan på 1900-talet hörde jag om en församling som upplät sin kyrka till plats för en basstation, de fick gratis kyla på sommaren och värme på vintern, allt anpassat för basstationens komfort. Nu tror jag tyvärr inte att operatörerna kommer undan med sådana säljargument idag utan måste hitta andra vägar att gå.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök