skip to Main Content
Smarta hem uppkoppladeUppkopplade enheter i hemmet är en marknad på tillväxt och med stort intresse från omvärlden. Marknaden är stor och allt fler enheter kopplas upp eller förses med möjlighet att kopplas upp redan från fabrik. Den populära termen smarta hem är ett ganska vitt begrepp som omfattar allt från hemelektronik, produkter som reglerar vårt inomhusklimat till villalarm och intelligenta kylskåp.

Enligt vårt sätt att se på det krävs två egenskaper hos lösningen för att definieras som en smarta hem-lösning. Dels måste enheten stå i förbindelse med omvärlden och gå att nås från omvärlden, uppkoppling via molntjänster eller mobilnäten är då en förutsättning. Dels måste enheten kunna styras antingen automatiskt med en inbyggd logik, till om det blir mörkt ute skall lampan tändas automatiskt, eller via en device som dator eller mobiltelefon.

Marknaden ökar men EU ligger efter

Den europeiska marknaden för smarta hem är fortfarande i ett tidigt skede och enligt analysföretaget Berg Insight ungefär tre år efter Nordamerika. Enligt Berg Insight fanns det vid utgången av 2012 totalt 1,06 miljoner smarta hem system som används i området medan det in Nordamerika, som är den mest utvecklade regionen i världen för smarta hem, cirka 3,5 miljoner system vid samma tidpunkt.

Smartare system

Framtidens smarta hem kan sannolikt interagera med varandra i större utsträckning, idag har man kanske en app för att styra larmet, en app för att styra värmepumpen, en ytterligare app för att styra eluttaget. För att de smarta hemmen skall bli smartare måste enheter börja kommunicera med varandra i större utsträckning och gemensamt lösa uppgifter. Om någon slår på larmet måste värmepumpen sänka temperaturen med två grader och släcka de lampor som är tända. När enheter kan kommunicera med varandra, då har vi smarta hem på riktigt.

Nya patent gör att marknaden växer

Apple har nyligen patenterat ny teknik som skall göra detta möjligt. Företagets innovativa lösning innebär att tekniken adaptivt kan spåra en användares position och använda uppgifterna för att intelligent styra andra enheter. Apple är ute efter att automatisera hemautomation, det vill säga att ta bort behovet av interaktion med olika devicer. Apple är ute efter att till viss del ta bort användarens interaktion och istället ersätta det med ett system som kan fatta egna beslut och automatiskt styra smarta enheter i våra hem. Kärnan i lösningen är positionering, den måste naturligtvis vara så exakt som möjligt. Användarens position kan bestämmas av GPS-koordinater från en telefon, om datorn hemma är påslagen, triangulering av telefonen med hjälp av basstationer med mera. Dessa enheter kan vi kalla primära enheter, och deras position kan användas som en trigger för att andra enheter, sekundära enheter, skall agera på ett visst sätt. Om vi går ut hemifrån och har stängt av datorn, aktiverat larmet och tagit oss utanför den zon som definieras som vår tomt, och till och med hemma wifi-nätverket är utanför vår täckning, ja då kan våra enheter hemma med Apples teknik agera självständigt.

Texten ovan beskriver scenariot att man lämnar hemmet eller kommer till hemmet men patentet täcker även möjligheten att röra sig inomhus och att styra elförbrukare inte bara baserat på position utan även aktivitetsnivå, har man loggat ut från datorn, stängt av TV-n och satt mobilen i viloläge då kan onödiga elförbrukare som lampor slås av, dessutom kan värmen sänkas någon grad.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök