skip to Main Content

Signalstyrka staplar

Alla har vi ju sett staplar på en mobiltelefon och konstaterat att en stapel eller en plupp är sämre än fem. Då vi på Induo har många kunder som använder routrar för 3G och 4G är vanliga frågor vad betyder till exempel -80 dBm översatt i pluppar och vad är ett bra värde att sträva efter. Låt oss reda ut vad pluppar/staplar och dBm betyder och hur de är relaterade till varandra.

Pluppar är inte en exakt vetenskap

Signalstatusgrafiken på mobiltelefoner är ganska väletablerad och den indikerar signalstyrkan, eller hur? Ett vanligt missförstånd är ”min kollega har fyra pluppar på sin telefon och jag har fem, det betyder att min telefon är bättre”. Men signalstyrkan på telefonen är inte en absolut vetenskap, den skiljer mellan modeller. Det enda den kan berätta är att en plats med två staplar är sämre än en plats med tre staplar om du använder en och samma telefon.

Med dBm jämför du päron av samma sort

Bra mottagareDet enda sättet du kan avgöra hur stark signalen är är genom att läsa av signalstyrkan i decibel, många telefoner klarar av att visa detta med hjälp av en app eller genom att knappa in några kommandon och då kan detta vara ett bra verktyg för att hitta en stark signal.

Decibel eller dBm är en standardmåttenhet, så därför kan du jämföra dBm med dBm och inte som i fallet med telefonen jämföra en tillverkares staplar med en annan tillverkares staplar. Detta gör också att du kan använda telefonen som ett verktyg för att se en ungefärlig signalstyrka på en plats där du skall installera ett 3G modem eller en 4G router till exempel.

Vad är ett bra dBm-värde?

dBm skrivs som ett negativt tal, -76 dBm till exempel och här betyder -50 att du har en mycket stark signal och -100 det är en svag signal. -100 är på gränsen till vad du skall ha om du vill ha stabil kommunikation över tid även om LTE ofta sägs fungera ned till -120 dBm medan 3G ofta klipper av vid -106 dBm.

Signalstyrka indikeras som mottagen signalstyrka (RSSI) och mäts i dBm, för mobilnäten är skalan ungefär mellan -50 och -120 dBm. Här är en bra tumregel för vad olika dBm-värden betyder i praktiken.

Signalstyrka-50 till -75 dBm – hög signal-76 till -90 dBm – medelgod signal

-91 till -100 dBm – svag signal

-101 till -120 dBm – dålig signal

Tänk på när du mäter att dessa värden inte uppdateras i realtid. En del telefoner, modem och routrar har en uppdateringstid på mellan 15-60 sekunder.

Vill du veta mer om decibel, watt och antennvinst? Läs mer i detta inlägg. Vi har också ett bra inlägg om signalstyrka i 4G routrar som du hittar här! Många söker också efter hur man riktar en 4G antenn, det kan du läsa mer om här.

E-bok om routrarVill du ha snabbare och mer tillförlitlig uppkoppling via mobilnäten? Då är en 4G eller 5G router kanske lösningen för dig! Ladda ned vår kostnadsfria e-bok och lär dig allt du behöver veta om routrar för mobilnäten, inklusive hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar, och hur du väljer den bästa routern för dina behov. Ladda ner vår e-bok idag och ta steget mot en snabbare, smidigare och mer pålitlig uppkoppling! Vi har därför satt ihop en 35-sidors e-bok om routrar. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök