Pluppar är inte en exakt vetenskap
Signalstatusgrafiken på mobiltelefoner är ganska väletablerad och den indikerar signalstyrkan, eller hur? Ett vanligt missförstånd är ”min kollega har fyra pluppar på sin telefon och jag har fem, det betyder att min telefon är bättre”. Men signalstyrkan på telefonen är inte en absolut vetenskap, den skiljer mellan modeller. Det enda den kan berätta är att en plats med två staplar är sämre än en plats med tre staplar om du använder en och samma telefon.
Med dBm jämför du päron av samma sort
Det enda sättet du kan avgöra hur stark signalen är är genom att läsa av signalstyrkan i decibel, många telefoner klarar av att visa detta med hjälp av en app eller genom att knappa in några kommandon och då kan detta vara ett bra verktyg för att hitta en stark signal.
Decibel eller dBm är en standardmåttenhet, så därför kan du jämföra dBm med dBm och inte som i fallet med telefonen jämföra en tillverkares staplar med en annan tillverkares staplar. Detta gör också att du kan använda telefonen som ett verktyg för att se en ungefärlig signalstyrka på en plats där du skall installera ett 3G modem eller en 4G router till exempel.
Vad är ett bra dBm-värde?
dBm skrivs som ett negativt tal, -76 dBm till exempel och här betyder -50 att du har en mycket stark signal och -100 det är en svag signal. -100 är på gränsen till vad du skall ha om du vill ha stabil kommunikation över tid även om LTE ofta sägs fungera ned till -120 dBm medan 3G ofta klipper av vid -106 dBm.
Signalstyrka indikeras som mottagen signalstyrka (RSSI) och mäts i dBm, för mobilnäten är skalan ungefär mellan -50 och -120 dBm. Här är en bra tumregel för vad olika dBm-värden betyder i praktiken.
-91 till -100 dBm – svag signal
-101 till -120 dBm – dålig signal
Tänk på när du mäter att dessa värden inte uppdateras i realtid. En del telefoner, modem och routrar har en uppdateringstid på mellan 15-60 sekunder.
Vill du veta mer om decibel, watt och antennvinst? Läs mer i detta inlägg. Vi har också ett bra inlägg om signalstyrka i 4G routrar som du hittar här! Många söker också efter hur man riktar en 4G antenn, det kan du läsa mer om här.
Lär dig mer om 4G/5G-routrar
Vill du ha snabbare och mer tillförlitlig uppkoppling via mobilnäten? Då är en 4G eller 5G router kanske lösningen för dig! Ladda ned vår kostnadsfria e-bok och lär dig allt du behöver veta om routrar för mobilnäten, inklusive hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar, och hur du väljer den bästa routern för dina behov. Ladda ner vår e-bok idag och ta steget mot en snabbare, smidigare och mer pålitlig uppkoppling! Vi har därför satt ihop en 35-sidors e-bok om routrar. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.