skip to Main Content

Snart är det dags. Natten mellan lördagen 21 maj och söndagen 22 maj genomför samtliga mobiloperatörer frekvensomläggningar av GSM 900-nätet.Omläggningen sker med start vid midnatt söndagen den 22 maj och beräknas vara klart kl 06:00 söndag morgon. 

Omläggningar av mobilnätet

Omläggningen leder till ökad kvalitet i nätet och öppnar för möjligheter att senare bygga ut kapaciteten. Den sker i samråd med PTS med syfte att bättre utnyttja utrymmet i GSM 900 MHz-bandet. Det är en förberedelse för att möjliggöra att 3G och 4G kan användas på bandet, samtidigt som operatörernas frekvensspektra bättre samlas för att kunna utnyttja nätet mer optimalt.

Telia meddelar att avbrotten kommer att vara korta, på de flesta platser bara några minuter. Som längst kan avbrotten för Telias abonnenter vara upp mot 120 minuter inom de sex timmar då omläggningen sker. Samtidigt flaggar man för att störningar kan förekomma fram till söndag eftermiddag. Avbrotten kan innebära tappade samtal, svårigheter att komma ut på nätet för mobilt bredband och telefoni samt störningar i mobil datatrafik.

Gäller bara 900 MHz

Dessa störningar påverkar bara GSM 900, andra nät kommer att fungera normalt under tiden. Det innebär att GSM 1800, 3G och 4G kommer att fungera som det skall under tiden. Eftersom de flesta nät är byggda med överlapp kommer det sannolikt att märkas mest där GSM 900 är det enda förekommande mobilnätet, med andra ord glesbefolkade områden i norra Sverige.

Operatörerna samverkar

Under tiden frekvensbytet äger rum kommer en operatör alltid vara i drift, vilket innebär att det alltid kommer vara möjligt att ringa larmnumret 112, förutsatt att någon annan operatör har täckning på den platsen där man befinner sig.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök