skip to Main Content

Vi befinner oss i en tid där fjärrhantering av enheter inte bara är en rolig finess – det är en nödvändighet för affärsverksamhetens kontinuitet och för säkerhetsskäl. Låt oss utforska två lösningar för detta: användning av öppna standarder eller en proprietär lösning.

Fjärrhantering av enheter medför unika utmaningar. Vi använder enhetshantering för firmware-uppdateringar, ändring av enhetens inställningar och, med allt fler AI-relaterade lösningar inom IoT-världen, kan enheter justeras på distans efter installationen, automagiskt. Enhetsprestanda är en väsentlig aspekt av detta och för att övervaka enhetsprestanda krävs en plattform som även kan hantera dessa aspekter för att skapa hållbara ekosystem.

Rätt strategi för fjärrmanagering av IoT-enheter

Utvecklingen av mobilnät, särskilt med 5G, öppnar nya dörrar för IoT-applikationer. Dettaa framsteg innebär mer än bara hastighet; det handlar om att skapa tillförlitliga, ultraresponsiva IoT-ekosystem. Det höjer även ribban för vad lösningar för enhetshantering och -övervakning måste kunna hantera.

Låt oss först titta på utmaningarna med fjärrhantering och datainsamling från sensorer som använder mobilnät. Här är det vanligt med öppna standarder och som många andra använder de flesta enheter vi jobbar med MQTT. MQTT har funnits ett tag; protokollet uppfanns 1999 för användning inom olje- och gasindustrin. Även om MQTT är en standardprotokoll, följer dock inte meddelandena något standardformat. Det innebär att ett meddelande som skickas med MQTT måste avkodas för att tolkas när det används i olika sammanhang. Detta håller oss enhetstillverkare upptagna eftersom man i enheterna måste bygga olika format för sina meddelanden, payloads, eller på svenska nyttolaster, för att passa olika plattformar som använder MQTT.

Anpassade IoT-lösningar

Vi har jobbat ett längre tag med att utveckla vår egen IoT-plattform som jobbar med olika typer av hårdvara. För många av våra paket vi har tagit fram utnyttjar vi vår plattform för att presentera data, som skickas med MQTT, men vi har också MQTT för att anpassa en rad olika parametrar i hårdvara vi använder. Fördelen är att du som kund bara behöver en enda plattform.

När enheter publicerar data, låt oss ta ett exempel med CO2, via MQTT, prenumererar den också på ett ämne. Ämnet kan vara hur ofta data ska skickas och i det här fallet publicerar vi en sensoravläsning med MQTT och prenumererar på uppdateringar från servern om hur ofta vi ska samla in nya sensoravläsningar.

Här har vi alltså en smidig allt-i-ett lösning som dessutom bygger på öppna protokoll.

 

Tillverkarunika lösningar

Låt oss utforska proprietära övervakningssystem, plattformar som utvecklats av en tillverkare. Här hittar vi en rad faktorer som är attraktiva. Allt från låt implementeringströskel till flexibilitet. Dessa system, som exempelvis Teltonikas RMS, låser dock dörren för andra hårdvaruleverantörer, samtidigt som det erbjuder en hög funktionalitetsnivå till en förutbestämd kostnad.

Att använda en tillverkarspecifik enhetshanteringsplattform erbjuder flera fördelar, särskilt när det gäller smidighet, ett långtgående stöd för hårdvaran och skräddarsydda funktioner. Dessa plattformar är utformade med en djup förståelse för tillverkarens egna enheter, vilket kan leda till en mer sömlös integrations- och driftsupplevelse.

Vad kan vi lära av detta då?

Även om tillverkarspecifika enhetshanteringsplattformar erbjuder fördelar, är det också viktigt att väga potentiella nackdelar, såsom leverantörslåsning. SNMP, TR069 och MQTT är andra alternativ för dina nätverksenheter. Valet av en öppen standard öppnar dörren för andra enhetstillverkare, men det kanske inte passar dina behov eller budget.

Framtiden för IoT handlar inte bara om att ansluta enheter utan att skapa meningsfulla interaktioner som driver framsteg. Vi kommer fortsätta att innovera, för att våra lösningar inte bara ska uppfylla dagens krav utan också förutse morgondagens utmaningar.

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.





* obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök