skip to Main Content

vilken router väljer viI och med att Advantech precis presenterar ICR-1601, en prispressad M2M router med 4G-anslutning, tänkte vi att det var på plats att göra en jämförelse mot Teltonikas RUT240, en annan prispressad router och en av våra storsäljare.

Budgetrouter med stabila prestanda

Både ICR-1601 och RUT240 är två robusta routrar till en rimlig budget men med prestanda som ger bra och stabil anslutning, det är routrar för stabil uppkoppling som levererar en pålitlig anslutning till mobilnäten, år ut och år in utan tillsyn. De fälttester vi har gjort visar på att båda routrarna levererar jämna prestanda även vid belastning (där vi pressat dem med både HD-streaming och hastighetstester, det vill säga mer än du sannolikt kommer att använda dem till).

Anslutningsmöjligheter

Routrarna har i grunden två nätverksportar och dubbla LTE-antenner med SMA Hona kontakt för anslutning till mobilnäten. ICR-1601 kommer i grundutförande inte med Wifi utan istället med GPS, wifi finns som tillval för 100 kr ytterligare. RUT240 har en enkel SIM-kortsplats medan ICR-1601 har två. Generellt så används sällan dubbla SIM-platser på den europeiska marknaden men kan vara en ”nice to have” för den som använder routern mobilt eller vill ha en extra säkerhet.

SD-kort

ICR-1601 har också en SD-kortsplats som kan användas för att logga data i routern och spara på ett SD-kort. Tillsammans med de bägge SIM-korten sitter den väl skyddad bakom en plåtlucka.

I/O-port

RUT240 har en I/O-port, det vill säga en ingång och en utgång för anslutning av larmsensorer som nivåvakter, närvarodetektering eller magnetkontakter till dess ingång och utgången kan användas för att styra belysning, starta om en ansluten utrustning eller starta någon process. Allt detta kan förstås skötas på distans.

RUT240 ICR1601
SIM-platser 1 st 2 st
Nätverksportar 2 st 2 st
I/O-port
Wifi Tillval
GPS *
SD-kortsplats

*ej i wifiversion

rut240 vs icr1601

Du väljer ICR1601 när du behöver:
SD-kort
GPS
dubbla SIM-platser
Du väljer RUT240 när du behöver:
I/O-port

Mekanisk uppbyggnad

icr-1601 statusdioderBåda routrarna är inrymda i en metallkapsling, RUT240 har en aluminiumkapsling men gavlarna är av plastmaterial. ICR-1601 är istället utförd i lackerad plåt. ICR-1601 har som standard med fäste för DIN-skena, gummifötter för att kunna ställa routern på ett bord samt dessutom praktiska fästöron. Därmed vinner ICR-1601 överlägset ronden för möjligheter att enkelt montera routern. Tittar man istället på RUT240 så finns det som tillval två olika typer av DIN-fäste, i plast eller i metall. Fästet kan monteras på en rad olika sätt.

RUT240 har en rad olika LED-indikering av driftsstatus, den indikerar om ström är ansluten, vilken typ av nät routern är ansluten till (2G/3G/4G) samt signalstyrka med staplar. ICR-1601 klarar samma typ av driftsstatus via ett färre antal LED-indikatorer, förvisso inte lika intuitivt, men med hjälp av en LED (WAN) kan man avläsa både signalstyrka och typ av anslutning. Routern har dessutom en LED för statusindikering och för wifimodellen, en indikering om wifi är aktivt eller deaktiverat.

Strömanslutningen på RUT240 är av självlåsande MOLEX-utförande, det ger en stabil infästning för routerns spänningsmatning och är perfekt vid fordonsmontage, infästningen fungerar även vid vibrationer och temperaturvariationer. ICR-1601 har en enklare standardkontakt, en rund DC-anslutning med mittstift.

RUT240 ICR1601
DIN-fäste Tillval Ingår
Antenner Ingår Ingår*
Status-LED 9 st 2/3 st
Kapsling Aluminium Plåt
Strömkontakt Molex självlåsande Rund standard DC-kontakt
SD-kortsplats

*ej GPS-antenn i ICR-1601G

rut240 eller icr1601

Du väljer ICR1601 när du behöver:
Montering på annat underlag än DIN-skena
En kapsling helt i metall
Du väljer RUT240 när du behöver:
Stabil montering av strömkontakten
Tydligare LED-indikering

Nätverk

Bägge routrarna har två portar som kan användas som LAN+LAN eller som LAN+WAN, i det senare fallet som standby till en fast uppkoppling exempelvis. Båda modellerna har wifi, ICR-1601 som tillval, och respektive modell har anslutning för en wifi-antenn som kommunicerar på 2,4 GHz med prestanda för att klara ett begränsat antal användare, det säger sig litet själv, genom en enda wifi-antenn blir prestanda litet mer begränsat än routrar som EN-2000 som har kraftfullt wifi. ICR-1601 kan fungera som hotspot medan RUT240 har en rad funktioner och kan fungera som hotspot, har stöd för intern/extern Radius server samt anpassningsbar landningssida för inloggning i hotspot.

Tekniska prestanda

RUT240 har en Atheros Hornet, MIPS 24Kc, 400 MHz processor med 64MB DDR2 RAM-minne och 16MB SPI Flashminne. ICR-1601 är något vassare och har en Mediatek MT7620A MIPS 24Kc, 580 MHz processor med 128 MB DDR2 RAM-minne och 32 MB SPI Flashminne. En stor fördel för Advantechroutern på pappret, just nu hårdtestar vi dessa två i praktiska tester, vi återkommer med mer information längre fram.

Övervakningsprogram

Övervakning av routrar i drift blir allt mer efterfrågat och det är något som bägge modeller kan hantera. Teltonika har sin vassa RMS-tjänst medan Advantech har sin SmartWorx Hub och R-SeeNet. Tyvärr fungerar ICR-1601 inte med SmartWorx Hub utan bara med R-SeeNet som bara är en äldre plattform för övervakning.

Så vilken skall man välja? Det är två ganska jämna routrar på pappret och valet lämnar vi till dig baserat på vad du i slutänden behöver ha ut av din router. Beställer gör du enklast nedan, för detta rimliga pris kan man nästan testa en av varje :)

 • Teltonika RUT240

  Teltonika RUT240

  Teltonika RUT240 har utgått, välj RUT241 istället. Teltonika RUT240 är en 4G-router med grundläggande egenskaper. Routern hanterar säker uppkoppling via VPN. Den är kompakt och har en WAN-port...
 • Advantech ICR–1601G/ICR–1601W

  Advantech ICR–1601G/ICR–1601W

  ICR–1601G/W är en 4G-router för tuffa tag. Routern finns i modeller med wifi eller GPS. Den är kompakt och har två nätverksportar. En pålitlig router för användning i industriella...
  2 090,00kr2 300,00kr Ex.moms
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök