skip to Main Content
När du vill hitta en smidig lösning för temperaturlarm via SMS har vi en rad olika driftlarm för mobilnäten som kan användas för att fjärrövervaka olika givare och då också för att fjärrövervaka temperaturvärden i realtid. Genom att de är kopplade till mobilnäten kan du läsa av temperaturen från valfritt objekt i princip var som helst i världen du eller objektet befinner sig. Vi har självklart en rad olika färdiga paket för Internet of Things som både kan skicka SMS och presentera data, men för dig som snabbt och enkelt vill komma igång med en lösning i mindre skala för temperaturlarm kan SMS vara ett slagkraftigt alternativ.

Temperaturlarm via SMS -lätt, snabbt och smidigt

Oavsett om du är ute efter att hämta temperaturvärde via SMS, via en app eller webläsare, har vi lösningar för de flesta behov. Vi jobbar framförallt med lösningar med inbyggd 4G modul, något som gör det lätt att koppla in enheterna, och som gör det enkelt och snabbt att driftsätta.

För den som vill ha temperaturlarm eller temperaturövervakning med larm till mobiltelefonen är det kanske bättre att börja i andra änden och fundera över hur många givare som skall anslutas, av vilken typ och hur många givare som behövs.

Rätt givare för temperaturövervakning

Många produkter som har intern temperaturgivare ger ett hum om hur varmt det är på en plats, i ett kylrum eller i en vätska. Men för att få exakta värden måste du använda dig av en extern temperaturgivare. Externa temperaturgivare kan med högre exakthet temperatur i vätskor, i luft, gaser eller i andra material. Externa temperaturgivare monteras i anslutning till produkten eller så kan du dra ganska lång kabel. I vissa fall kan man även seriekoppla givarna, något som gör installationen enkel och det möjligt att montera SMS-larmet i elskåp eller normcentral i närheten.

Det finns olika typer av givare som alla ger olika fördelar för temperaturövervakning. Här förklarar vi de tre vanligaste typerna.

 

Dallas one wire givare

Dallas 1-Wire är en entråds datakommunikationsbuss som både finns i många utföranden och har fördelen att den är väletablerad och kostnadseffektiv. 1-Wire kan sända och ta emot signaler via en enda datakabel plus en jordkabel och spänningsmatning till givaren. Detta gör det lätt att installera och man kan dra kabel långa sträckor. Varje 1-Wire enhet har en unik adress som lagras i dess minneskrets vilket gör det möjligt att installera många enheter i samma nät utan att de krockar med varandra. Vi har ett par produkter som jobbar med 1-Wire och gör det möjligt att ansluta upp till åtta stycken Dallas 1-Wire temperatursensorer till en och samma enhet. En stor fördel, förutom priset, som vi ser med Dallas 1-Wire är att signalen inte påverkas av kabellängdens resistans vilket kan vara fallet med andra givare. Så kabeln kan dras långa sträckor.

 

Temperaturgivare med analoga signaler

Givare med 4-20 mA eller 0-10 V baseras på en analog strömslinga som ansluts med ett par ledare till ingången. Då det är en ström som mäts kan endast en nivå mätas per ingång på masterenheten.

Med tanke att strömslingor är analoga signaler och man därmed kan mäta storheten ström med en multimeter är de lätta att felsöka. Samtidigt är nog den viktigaste fördelen med strömslingor att noggrannheten inte påverkas genom spänningsfall i ledningen. Även med en dålig ledning, kanske med stor elektrisk resistans i ledningen, visar strömslingan rätt värde.

 

Temperaturmätning med PT100/PT1000

PT100 och PT1000 är temperaturgivare av så kallad resistanstyp. Dessa givare bygger på att metallers resistans varierar med olika temperaturer. Man kan genom att använda platina, det mest elektriskt stabila materialet, få noggranna mätningar genom en så kallad resistanstermometer.

PT100 och PT1000 delar konstruktion och elektriskt har de samma inkoppling men de skiljer i noggrannhet. PT1000s har en faktor 10 högre noggrannhet. Genom att PT100 har resistansen 100Ω vid 0°C och PT1000 har resistansen 1000 Ω vid 0 °C ger PT1000 möjlighet till noggrannare mätningar.

Kraftfull hårdvara för olika temperaturgivare

Vi har en rad olika typer av hårdvara men här är de vi rekommenderar baserat på olika temperaturgivare.

klimatpaket AKKR8 för Dallas 1-wire

Temperaturövervakning Dallas one wire

Vårt kompletta paket med inbyggd temperaturövervakning för Dallas 1-wiregivare. Ett paket med backupbatteri och allt, en färdig lösning där du kan avläsa temperaturen via app eller web och få ut temperaturlarm via SMS eller mail. Du kan sätta individuella larmnivåer för temperaturgivaren, dessutom kan temperaturgivaren reglera en reläutgång om du vill.

Templarmpaket

Temperaturövervakning för 4-20 mA

Multiguard DIN4 är perfekt om du har 4-20 mA-givare. Den kan hantera en analog givare med 4-20 mA eller med 0-10 V. Den skickar SMS vid passerade larmgränser, fungerar med app och kan kopplas till ett styrsystem. Multiguard DIN4 kan också lagra temperaturvärden, riktigt många faktiskt, loggar du ett värde var trettionde minut kan enheten spara 16 månaders statistik. Ansluter man ett externt batteri på 20 Ah kan enheten klara sig ett helt år utan strömförsörjning.

Multiguard DIN4

Multiguard DIN4 från profort
multiguard din9 4g-version

Temperaturövervakning med PT100

Multiguard DIN9 har två ingångar för PT100-givare. Den skickar SMS vid satta gränser, den kan logga mätvärden eller skicka aktivera en utgång vid satta larmgränser. DIN9 skickar larm vid angivna larmgränser och meddelar upp till 25 behöriga mottagare när det händer.

Multiguard DIN9

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök