skip to Main Content

Moderniserad temperaturövervakning

Ut med det gamla och in med det nya. Det är devisen för teknikskiftet som just nu pågår där äldre GSM- och 3G-baserade lösningar måste ersättas med nyare lösningar. Operatörerna stänger ju successivt mobilnäten och för att inte vänta in i det sista med en uppdatering så passade jag på att uppdatera en äldre GSM-baserad temperaturövervakning med en modernare IoT-lösning.

Ulf på Induo uppdaterar från gammal GSM-teknik till modern 4G teknik och berättar om sina erfarenheter

Ut med det gamla

I en fritidsfastighet hade jag en ESIM264 installerad, en trotjänare från 12 år tillbaka som jag räddade från att bli elektronikskrot, genom att löda fast en trasig USB-kontakt på kretskortet. ESIM264:an var en GSM-ansluten larmcentral som kunde skicka SMS vid temperaturavvikelser, men den kunde dessutom kommunicera med upp till 8 st Dallas 1-Wire temperatursensorer. GSM tas snart ur drift, och temperaturövervakningen måste därmed uppdateras till något med modernare teknik.

In med det nya

Med ett av våra nyligen lanserade temperaturövervakningspaket, eller AKKR8 temperaturlarmpaket, så kan jag tillgång mer frekventa mätvärden, behändigt presenterade på webben. Dessutom får jag tillgång till luftfuktighetsvärden vilket är bra då huset står med endast underhållsvärme under vintern. Eftersom WiFi inte finns på platsen så behöver mobilnätet användas för uppkoppling.

Den nya enheten har flera fördelar gentemot den gamla. Dels så loggas alla mätdata i en IoT-plattform och jag kan då se både realtidsvärden och även få ut rapporter med trender över tid, något som inte går med ESIM264 som skickar ett mätvärde per dag via SMS.

Med den nya enheten så kan jag sätta tätare mätningar och sätta en larmgräns som genererar mail (i mitt fall vill jag inte gå under 12 grader) och en separat larmgräns som genererar SMS, jag sätter den gränsen till runt 10 grader för att få ett SMS om värmesystemet fallerar.

Översikt över temperaturen

rumsgivareSom en bonus till så har den nya lösningen också stöd för Dallas 1-wire temperaturgivare, det innebär att den gamla rumsgivaren kan återanvändas och enheten kan därmed monteras dolt bredvid elcentralen. På bilden saknas vänster gavel på produkten vilken nu monterats, så klart.

AKKR8 temperaturlarmpaket har ett inbyggt batteri men här finns ett vägguttag direkt bredvid enheten, så batteriet underhållsladdas och tar över strömförsörjningen om nätströmmen försvinner.

Lätt att installera

Efter en smidig installation, två skruvar för att montera på väggen, tre anslutningar för temperaturgivaren samt ansluta nätaggregatet till väggen var det bara att scanna QR-koden i botten och ange namn och lösenord för att se alla mätvärden i realtid.

Ny teknik ger nya möjligheter, och det här var både en snabb och smidig uppdatering som ger nya insikter.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök