skip to Main Content
Genom åren har vi rapporterat och summerat från den trådlösa branschen. I vår blogg har vi tusentals inlägg från 2008 till dags dato. Ibland blir vi litet nostalgiska och summerar våra äldre inlägg eftersom de innehåller en intressant historia från 2008 till nutid. Här kommer ett par nedslag från åren 2008-2012.

Mobil data ökar i näten igen och igen! I vårt allra första blogginlägg från 2008 pratade vi om något som hållit i sig sedan dess. 162 petabyte mobildata skyfflades runt i de mobila näten under 2007 och har allt sedan dess ökat och ökat. Redan den 6 november samma år, ett år innan 4G premiären började vi prata om 4G och LTE. Under rubriken LTE-ny teknik för trådlöst mobilt bredband pratade vi om LTE som ”anses kunna ge överföringshastigheter på upp till 100 Mbit/s”. Man pratade redan då om låga frekvensband och ville ha in 4G på frekvensbandet 790-826 MHz. 4G ansågs vara moget att sjösättas på marknaden 2009.
Vägen från 3G till 5G via 4G

Från 3G via 4G till 5G

Kort innan 4G hade premiär vilket vi skrev om i ett superkort inlägg, vann 3G tekniken HSPA Stora Teknikpriset. I samma veva deklarerade PTS att den populära sändarkartan som visar var olika basstationer står skulle avvecklas.

Om vi snabbspolar bandet knappt två år framåt börjar vi redan prata om 5G ”Imagine having an invisible fiber optic cable connected from your smartphone directly to the Internet backbone.” säger Hamadoun Touré, ITUs Generalsekreterare och bollen är igång igen.

Andra trådlösa tekniker

Vi har skrivit om en rad olika tekniker ovan och det är spännande att se både saker som blev något, och saker som fortfarande kan bli något. Bland saker som verkligen är något, alltjämt, är de klassiska radiomodemen från SATEL som med hög säkerhet och exakta prestanda levererar information i system du inte ser men verkligen vill skall fungera varje dag. Dit kan räknas applikationen med radiomodem i brandkårens bilar i Närke där positioneringen tryggas med radiomodem. Ett annat exempel är de självkörande bilar vi genom åren visat med både Volvo, Audi och Volkswagen som förlitar sig på SATELs radiomodem för exakt position.
Näten utvecklas hela tiden
Ett annat område, en blast from the past, är frekvensbandet runt 3 GHz som ropades ut som Wimaxfrekvenser. Någon som kör Wimax idag? Det var tänkt som en LTE-teknik för fast och mobilt bredband, vi tyckte i ett inlägg att det skulle kunna användas för bredbandslänkar till folk i glesbygd. Och apropå frekvenser, just bristen på frekvenser var något vi tog upp i ett inlägg. Fokus var och är rätt låst till frekvenser för mobilt bredband men det finns så många andra intressanta tekniker som måste rymmas i luften! Redan 2009 var det 100 år sedan Nobelpriset i fysik ut till bland annat Marconi för bidraget till utvecklingen av trådlös telegrafi.
Industriell kommunikation

Trådlöst för industriell kommunikation

Trådlöst för industrin, något som genom åren varit ett fokus har också utvecklats. Trådlöst kan beskrivs som den tredje vågen av införande av digitala tekniker i industrin, det menar vi i ett inlägg från 2010 och redan 2012 släpper ETSI en standard för M2M som ”one day will bring us to a true Internet of Things” menar Enrico Scarrone styrelsordförande för ETSI TC M2M. Och 2012, nu redan för fem år sen med andra ord, om den förvandlingen handlar detta inlägg. Där skriver vi också att Internet of Things (IoT) kommer att ändra spelreglerna i vårt samhälle och vår ekonomi och från dessa nya spelregler kommer nya företag, idéer och marknader att födas. Något som idag stämmer mycket bra!

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök