skip to Main Content

Välj rätt antenn

När det gäller att välja rätt antenn måste man se till helheten och inte fokusera bara på antennen, alla ingående komponenter och faktorer som påverkar kommunikationen är viktiga. Det här inlägget riktar sig till dig som funderar på att köpa en ny antenn eller söker fakta om antenner inför en nyinstallation någonstans, allt för att du skall få bästa signalstyrka vid kommunikation via mobilnäten och därmed bästa möjliga prestanda.

Det är tre hårdvarukomponenter är avgörande för att du skall kunna få en så bra signal som möjligt nämligen:

1. Antenn
2. Antennkabel
3. Antennkontakter

För all trådlös kommunikation behövs en antenn och det är den ena av de tre hörnstenarna för att få bra täckning. För bästa möjliga signal så rekommenderas att placera antennen högt och utanför byggnaden eller huset, allt för att få så bra täckning som möjligt. För att överbrygga avstånd mellan antenn och router eller modem betyder det att du även behöver en antennkabel med en passande antennkontakt. I antennkabelns andra ände monteras router eller modem, de allra flesta routrar och modem har en extern antennport och ibland behöver du en övergång från antennkabel till modem eller router, en antennövergång eller antennadapter, även denna komponent är otroligt viktig, du skall inte välja en produkt av dålig kvalitet, dessa tenderar att dämpa signalen mer än du önskar.

Fyra faktorer dämpar signalen

Det finns fyra faktorer som dämpar signalstyrkan:

1. Avstånd

Signalen i mobilnäten avklingar baserat på avståndet till basstationen och försvagas gradvis. Är terrängen platt kan signalen nå upp till 4 mil från basstationen innan en extern antenn eller kraftigare antenn behövs.

2. Terräng

Naturen har många spännande faktorer som påverkar radiosignalen, framförallt signaler på lägre frekvenser har möjligheten att ta sig igenom terrängen och även nå genom träd och byggnader. Du har säkert märkt att signalen blir bättre utomhus och högt upp, framgångsfaktorn för förbättrad täckning är att montera antennen högt och fritt.

3. Vegetation

Tuff vegetation kan påverka och dämpa signalen flitigt. Några enstaka träd påverkar inte mycket men många trän på en gång kan ge stor påverkan. Bästa sättet att minska effekterna av detta är att återigen montera antennen högt för att minska hindren på vägen.

4. Byggnader och fordon

Signalen dämpas av allt, luft, träd, vatten och till och med luften vi andas. När mobilsignalen skall ta sig igenom en byggnad med tjocka material som betong, metall för att inte säga isolerglas dämpas signalen kraftigt. Lösningen är att få signalen på utsidan av barriären som dämpar.

Antennkabel med SMA-kontakt

Antennvinst och antenndämpning

Vi skall inte beröra det mer än flyktigt i detta inlägg men antennförstärkning och antenndämpning är de faktorer som avgör hur bra signal du kommer att få i slutändan. En antenn kan ha mer eller mindre antennvinst, antennkabeln kan tillsammans med antennövergången ha mer eller mindre dämpning. Men att köpa en kraftigare antennen är inte det som betyder allt, om du monterar antennen högt får du högre signalstyrka i ditt system utan kraftigare antenn. Och detta kan ofta vara en bättre lösning eftersom du då kan välja en rundstrålande antenn med lägre antennvinst än en lågt placerad riktantenn. En högt placerad rundstrålande antenn kan växla mellan flera basstationer mellan en lågt placerad riktantenn bara kan samverka med en basstation.

Tumreglerna är tre:

1. Välj en antennplacering som är så högt och fritt som möjligt
2. Komplettera med en antennkabel av god kvalitet
3. Om du behöver antennadapters eller övergångar tänk på att kvalitetsadapters dämpar signalen mindre än billigare övergångar

Välj rätt antenn i vår antennguide och få svar på vilken antenn som passar dig, testet tar max 30 sekunder att genomföra!

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Back To Top
×Close search
Sök