skip to Main Content

expert

4G-routrar och 4G-modem finns att köpa nästan överallt idag och med ökande distansarbetsbehov och en fiberutbyggnad som inte hänger med efterfrågan ökar trycket på bra 4G antenner. I städerna är täckning sällan ett problem men så snart man befinner sig någon kilometer från basstationen så ökar behovet av stabil uppkoppling.

Det här inlägget riktar sig till dig som funderar på att köpa en ny antenn eller söker fakta om antenner inför en nyinstallation någonstans, allt för att du skall få bästa signalstyrka vid kommunikation via mobilnäten och därmed bästa möjliga prestanda.

Välj rätt 4G-antenn

I denna artikel kommer vi fokusera på följande:

När det gäller att välja rätt antenn måste man se till helheten och inte fokusera bara på antennen, alla ingående komponenter och faktorer som påverkar kommunikationen är viktiga. Genom att ansluta en extern 4G-antenn till den trådlösa enheten förbättras och dataöverföringen snabbas upp. Det är bättre att använda en utomhusantenn med hög vinst snarare än 4G-antenn inomhus.

Komponenter för framgång

Det är tre hårdvarukomponenter är avgörande för att du skall kunna få en så bra signal som möjligt nämligen:

1. Antenn
2. Antennkabel
3. Antennkontakter

För all trådlös kommunikation behövs en antenn och det är den ena av de tre hörnstenarna för att få bra täckning. För bästa möjliga signal så rekommenderas att placera antennen högt och utanför byggnaden eller huset, allt för att få så bra täckning som möjligt. För att överbrygga avstånd mellan antenn och router eller modem betyder det att du även behöver en antennkabel med en passande antennkontakt. I antennkabelns andra ände monteras router eller modem, de allra flesta routrar och modem har en extern antennport och ibland behöver du en övergång från antennkabel till modem eller router, en antennövergång eller antennadapter, även denna komponent är otroligt viktig, du skall inte välja en produkt av dålig kvalitet, dessa tenderar att dämpa signalen mer än du önskar.

Fyra faktorer dämpar signalen

Det finns fyra faktorer som dämpar signalstyrkan:

1. Avstånd

hinder på vägenAtt vara rätt placerad är nyckeln till mycket och inom framgångsrikt överföring av data via mobilnäten gäller samma grundprincip. För att förbättra din täckning så kan du överväga att titta närmare på hur du är placerad och hur mobilnätets basstation är placerad. Detta är uppgifter din operatör skall kunna hjälpa dig med. Du måste veta hur långt basstationen är från din plats och vad finns mellan antennmasten och din router eller ditt modem. Signalen i mobilnäten försvagas när avståndet till basstationen ökar. 4G-signaler återfinns i UHF-frekvensbandet. UHF-signaler är bäst när mottagaren (i detta fall ditt trådlösa modem eller router) har direkt fri sikt till celltornet (Line Of Sight, LOS). Det enklaste och första steget du kan ta för att förbättra signalkvaliteten är att försöka få så fri sikt som möjligt till närmaste basstation. Många kunder har kunnat uppnå en betydande förbättring av hastigheten, stabiliteten och kvaliteten i överföring genom att helt enkelt flytta sitt modem eller router till en högre plats.

2. Terräng

fri siktNaturen har många spännande faktorer som påverkar radiosignalen, framförallt signaler på lägre frekvenser har möjligheten att ta sig igenom terrängen och även nå genom träd och byggnader.

Trådlösa signaler kan studsa på saker i miljön, och det kan skapa täckning när du inte befinner dig i fri sikt (Non Line Of Sight, NLOS). Men detta kan också förvränga och skapa kopior av signalen genom reflektion, diffraktion, absorption och spridning, detta påverkar din täckning negativt.

När signalerna reflekteras kan de antingen förstärka eller försvaga din signal. Så den bästa täckningen är den du får genom fri sikt. Därför blir signalen bättre utomhus och högt upp, framgångsfaktorn för förbättrad täckning är att montera antennen högt och fritt. Är terrängen platt kan signalen nå flera mil från basstationen innan en extern antenn eller kraftigare antenn behövs.

3. Vegetation

skog med hinderTuff vegetation kan påverka och dämpa signalen flitigt. Några enstaka träd påverkar inte mycket men många trän på en gång kan ge stor påverkan. Bästa sättet att minska effekterna av detta är att återigen montera antennen högt för att minska hindren på vägen.

4. Byggnader och fordon

skog fri siktSignalerna kan väl ta sig igenom väggarna i de flesta trähus men vissa material skapar en ogenomtränglig barriär. Metall-, betong- och stenväggar begränsar signalgenomträngningen och påverkar mottagningen negativt. När mobilsignalen skall ta sig igenom en byggnad med tjocka material som betong, metall för att inte säga isolerglas dämpas signalen kraftigt. Lösningen är att få signalen på utsidan av den dämpande barriären.

Signalen dämpas av allt, luft, träd, vatten och till och med luften vi andas. Mänsklighetens alla konstgjorda hinder är inte den enda aspekt som dämpar signalen. Naturliga hinder som kullar, dalar, raviner samt berg blockerar också eller minskar mottagningen.

Antennvinst och antenndämpning

Vi skall inte beröra det mer än flyktigt i detta inlägg men antennförstärkning och antenndämpning är de faktorer som avgör hur bra signal du kommer att få i slutändan. En antenn kan ha mer eller mindre antennvinst, antennkabeln kan tillsammans med antennövergången ha mer eller mindre dämpning. Men att köpa en kraftigare antennen är inte det som betyder allt, om du monterar antennen högt får du högre signalstyrka i ditt system utan kraftigare antenn. Och detta kan ofta vara en bättre lösning eftersom du då kan välja en rundstrålande antenn med lägre antennvinst än en lågt placerad riktantenn. En högt placerad rundstrålande antenn kan växla mellan flera basstationer mellan en lågt placerad riktantenn bara kan samverka med en basstation.

Signalstyrka

I många routrar och modem kan man läsa av signalstyrkan på fronten med signalstyrkeindikering med lysdioder. Dessa är ofta ganska svåra att använda då de visar olika värden för olika hårdvara. Bästa sättet att ta reda på din signalstyrka är att logga in i routern och avläsa det i administratörsgränssnittet. Många routrar visar värden som dB, RSRQ och RSRP. Du bör ta hänsyn till alla dessa värden, men här är en snabb guide till vad olika RSSI-värden kan ge för fingervisning.

RSSI
0 till -90 db: Denna signal är stark och indikerar att ett eller flera mobilmaster är nära din plats. En rundstrålande antenn kommer att fungera bra inom detta intervall och kommer också att underlätta att nå flera basstationer för en bra och konstant kvalitet.
-91 till -105 db: Denna signalstyrka är svag och kommer troligen att kräva en riktantenn på utsidan av det hur där du installerar.
-106 till -115db: Den här signalen är mycket dålig eller obefintlig. En riktantenn med väldigt korta antennkablar kan möjligen för att förbättra denna signalstyrka men alla lyckas inte att få en stabil signal.

Montering av antennen

montering av antennNär du monterar en antenn på en stolpe, fasadfäste eller mast, välj en lösning som inte bara klarar antennens vikt utan också påfrestningarna från vädret antennen kan komma att utsättas för. Starka vindar, snö och is samt åska är dina största problem. En riktantenn som vajar kan leda till signalförluster eller instabil uppkoppling. Ett rejält fasadfäste kan vara en lösning, annars brukar lyktstolpar och flaggstänger vara populära alternativ för att få upp antennen högt samtidigt som det ger tillräcklig stabilitet även i höga vindar.

Åskskydd

För att skydda din utrustning från blixtnedslag, även indirekta kan ett åskskydd på antennkabeln vara att föredra. En jordledning ansluts till åskskyddet och termineras sedan i ett jordspett

Har du andra antenner?

montera stadigtOm du har en lokal med andra antenner på taket så gäller det att vara observant. Har du en tv- eller radioantenn i närheten så brukar många välja att installera den i samma antennmast och det kan fungera bra. Men detta är en chansning, vi avråder till det om du vill ha maximala prestanda. Om du betänker att både TV-antenn och 4G antenn har ungefär samma frekvensband så förstår du säkert att de kan störa varandra. En del TV-antenner har störningsfilter för 4G, andra har det inte. Testa innan du gör en fast installation så du vet att det fungerar. Vi rekommenderar att du separerar antennerna så mycket du kan från varandra för att minska risken för störningar. Man brukar säga att minst 10 meter mellan antennerna sett horisontellt är att att föredra. Men varje plats är unik så testa och se vad som fungerar för dig. Kom ihåg att kabellängden också ger signalförluster. Regeln här är att kabeln ska vara tillräckligt lång men inte längre, ju längre den är desto mer dämpar den.

Tre enkla tumregler:

För att summera, här är tre enkla tumregler som räcker väldigt långt!
1. Välj en antennplacering som är så högt och fritt som möjligt
2. Komplettera med en antennkabel av god kvalitet
3. Om du behöver antennadapters eller övergångar tänk på att kvalitetsadapters dämpar signalen mindre än billigare övergångar

Vilken typ av mobilantenn behöver du?

Test av 4G antenner 2015Vi kan dela in 4G/5G-antenner i två kategorier, rundstrålande och riktantenner (vanligtvis kallade Yagi-antenner).

Rundstrålande antenner kan stråla runtom och på så sätt nå flera närliggande mobilmaster för att ge en stark signal.

Riktantenner kan nå basstationen från längre avstånd. Ju mer avlägsen din plats är desto mer sannolikt är det att du kommer du att behöva en eller flera riktantenner.

Om du bor i norra Sveriges fjällområden eller nära kusten kan nedisning vara ett problem och då rekommenderar vi att du väljer en antenn som är tillverkad i plast och inte metall. Antenner i metall får något försämrad signal vid nedisning, så välj hellre en dyrare antenn i plast.

Slutligen, när du väljer antenn och antennkablar, se till att du får produkter som inte är white-lablade, billiga och inte anpassade för att fungera här i norden. Jobba med kända namn i branschen. Antenner från Asien är ofta bra på bild och kan se bra ut på fasaden men förvånansvärt många är bara snygga på utsidan och inte så övertygande inuti.

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.



*obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök