skip to Main Content

Många har hört av sig med frågor, funderingar och diskussioner om de olika frekvensmöjligheter som erbjuds i Sverige för trådlös överföring av ethernet över längre avstånd. Vi har haft diskussioner i många olika sammanhang med användare som känner att de behöver mer information. Därför kommer den här bloggen att i stor utsträckning handla om val av frekvensband för trådlös kommunikation den här veckan. Tre dagar i rad kommer vi att presentera tre nya inlägg vara det här är det första.

Jämförelse mellan frekvensband -del1

Att bygga långa länkhopp baserat på 2,4 GHz har länge varit den enda lösningen för att med någon så när ekonomi kunna överföra ethernettrafik trådlöst. Men eftersom 2,4 GHz bandet har en uteffektsbegränsning på 100 mW tycker vi inte att tekniken är lämpad för längre sträckor. Även 868 MHz bandet har nämnts som alternativ, ett band som inte heller känns helt lyckat.

Vi förordar 370 – 470 MHz. Förklaringen är enkel. Frekvenserna på dessa band ger möjlighet till överföringar över långa avstånd och det finns möjlighet att söka egna frekvenser till sitt nät. I vår artikelserie jämför vi i del 2 och 3 2,4 GHz och 868 MHz banden med 370 MHz bandet. Vi berättar om dessa bands möjligheter och begränsningar och går igenom ett par räckviddsexempel.

Känner du dig osäker på termer som W och dB rekommenderar vi att du först besöker vår översikt för att bekanta dig med termerna.

Beräkningsmodeller
För att räkna ut räckvidder på de olika banden erbjuds en rad olika källor online för att själv räkna ut räckvidder på olika frekvensband. Vår absoluta favorit och ett erkänt bra verktyg är Länkbudgetkalkylen i Excel format som finns att hämta på CompleTechs hemsida. Det är den modellen vi använt för våra 370 MHz uträkningar. Uträkningen är baserad på EGLI modellen och fungerar upp till 1 GHz. I våra beräkningar över 2,4 GHz använder vi Longley-Rice modellen.

Läs även del 2 i serien

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök