skip to Main Content
Utvecklingen går mot smarta hem, med stegrande elpriser och en utbredd önskan att leva miljövänligt blir det allt intressantare att spara energi. I smarta hus kan vi reglera värmen så att byggnaden är varm då det behövs och under övrig tid kan vi spara energi. Det som saknas inom smarta hem är en enhetlig standard för kommunikation med termostater och givare.

Gemensam standard saknas

Inom trådbaserade system sker harmonisering och branschanpassning till ett fåtal standarder, inom trådlöst har inte utvecklingen kommit lika långt, eller har den? Det normala sättet att bygga trådlösa smarta hus om man vill installera ett trådlöst system med sensorer, larmpunkter samt styrning av funktioner är att först installera en gateway och sedan hårdvara som kan kommunicera med denna gateway. Kanske skulle det vara lättare om vi hade en annan infallsvinkel för de flesta har redan en fungerande gateway hemma i form av ett vanligt trådlöst nätverk. De flesta har redan gjort den första räckviddskontrollen och optimerat antennplaceringen och täckningen för den plats där det trådlösa nätverket är monterat.

Wifi är framtiden

Vi kanske skulle kasta ut larmcentralen och ersätta den med en servermjukvara som kan hantera larmer, slå av och på belysningen och övervaka allt från temperatur till om diskmaskinen läcker? Om vi väljer en trådlös kommunikation baserad på WLAN så får vi automatiskt en bra kryptering, en väletablerad standard, vi får ett IP baserat system och vi kan i praktiken surfa rätt in i luftvärmepumpen för att se att allt står rätt till.

Batteri allt viktigare

Batteridrift av sensorer är efterfrågat och WLAN är traditionellt en batterislukande teknik. Men företag som RFM har utvecklat radiolösningar för sensorer som klarar drift på batterier i åtskilliga år utan att behöva byte. Allt beror naturligtvis på hur ofta noden i fråga behöver sända eller lyssna. Och om man tänker det omvända, hur många sensorer behöver egentligen batteridrift? Allt som är associerat med övervakning och styrning av el har ju en naturlig väg att strömförsörjas. Brandvarnare och liknande, ja där har ju användarna vanan att byta batteri med jämna intervaller.

Fördelarna med WLAN är att det är en väletablerad teknik, de flesta har infrastrukturen och det finns naturliga vägar att logga in i sitt nät och sina sensorer, både lokalt och utifrån. Tekniken bygger på IP, den är säker med kryptering och kretsarna är billiga. Dessutom är standarden öppen vilket främjar konkurrensen.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök