skip to Main Content

Om du tror att det enda som hänt i den trådlösa branschen under jul och nyår är att basstationerna gått varma med Gott Nytt År och God Jul sms (för att hedra världens första sms?) eller onlinestreaming av Karl Bertil Jonssons jul så har du troligen missat en del. Här en uppdatering:

Hedrad televerkare

Teknikens Nobelpris till Sverige: Den före detta Televerksanställde 85-årige Thomas Haug från Sollentuna har som första svensk i sällskap med fyra andra tilldelats det amerikanska Draperpriset, även kallat teknikens Nobelpris. Enligt DN är detta det finaste en ingenjör kan få. Priset tilldelas för Haugs arbete med NMT, ni vet nätet innan GSM, där man möjliggjorde roaming mellan länder, något som idag är en självklarhet.

Guiden till ditt egna GSM-nät: Som du kanske vet är det numera ok att installera ett eget GSM nät på delar av 1800 MHz-bandet. PTS berättar mer i ett faktablad.

Hetast surfade förra året

Hetast i näten, enligt Telias surfindex var ”Expressens SD-film, prinsessan Estelles födelse, slutspurten i det amerikanska presidentvalet, och Zlatans drömmål mot England på Friends Arena” de händelser som drog mest trafik menar Dagens Media. Telia mätte och analyserade trafiken i mobilnäten under perioden 1 januari till och med 16 december.

Hinder för mobilt bredband

Hinder för mobilt bredband -Detta är rubriken på en förstudie från PTS. EU:s mål hämtat från den digitala agendan för Europa (2010) innebär att alla européer senast 2020 bör ha tillgång till internet med en hastighet på mer än 30 Mbit/s, våra svenska mål är därtill att 90 procent av hushåll och företag bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s. PTS har satt samman en förstudie som syftar att ”öka PTS kunskap om operatörers förutsättningar att genomföra investeringar i mobilnät i Sverige. Syftet är vidare att identifiera om det finns hinder för utbyggnad av mobil bredbandsinfrastruktur som sker på kommersiella grunder.” Förstudien behandlar mobilt bredband de kommande 6-7 åren och bjuder på intressant läsning och statistik.

PTS firar 20 och summerar 2012: Bland annat berättar PTS om utbyggnaden av 4G på 800 MHz bandet där flera som inte tidigare haft bredbandsuppkoppling fått tillgång till mobilt bredband.

SMS blir joyn? Under året som kommer kan den nya tjänsten joyn att rullas ut. Lägg namnet på minnet, det är operatörernas motdrag som skall möta konkurrensen från iMessage och liknande tjänster där operatörerna tappat en del av inkomsten genom att tjänsten går via gprs/3G istället. Kanske går det snabbare än vi anar att gå över?

Bland året 2012s nya teknikord återfanns räckviddsångest. Men det hade inget med trådlöst att göra utan sägs betyda ”rädsla hos förare av elbilar att kraften i batteriet ska sina och ladda ur”. Puh, vi trodde att det var en ny folksjukdom på gång.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök